AS Epler & Lorenz on 30 aastat aidanud vähendada ühiskonna tekitatavat «jalajälge»

Copy
Foto: AS Epler & Lorenz

Eesti riigi eesmärk on suunata võimalikult suur kogus elutegevuse käigus tekkivatest jäätmetest taaskasutusse ja vähendada sellega ühiskonna tekitatavat «jalajälge». Olulist rolli mängib selles valdkonnas tänavu 30. tegevusaastat tähistav jäätmekäitlusettevõte AS Epler & Lorenz, kelle valduses on Eesti ainus spetsiaalne ohtlike jäätmete põletamise tehas.

«Jäätmete käitlemine on mitmetahuline, eriti keeruline on just ohtlike jäätmete valdkond. Paljud jäätmed on ohtlikud nii inimesele kui ka loodusele ning seetõttu nõuab seda liiki jäätmete vastuvõtt ja nende käitlemine nõuetest kinnipidamist,» tutvustab AS Epler & Lorenz juhatuse liige Janis Lorenz. «Meie eesmärk on korraldada jäätmekäitlust loodust võimalikult säästvalt.»

AS Epler & Lorenz alustas ohtlike jäätmete käitlemisega 1991. aastal õlijäätmete kogumise ja põletamisega esimesel Baltimaadesse ehitatud jäätmepõletusseadmel Tartus. Et inimtegevuse käigus tekkivate, elukeskkonnale ohtu kujutavate jäätmete ring on märksa laiem, tekkis peagi vajadus ka teiste ohtlike jäätmete käitlemiseks. Tänaseks on ettevõtte tegevus koondunud järgmistesse põhisuundadesse: ohtlike jäätmete põletamine energia tootmiseks, jäätmekütuste valmistamine fossiilsete kütuste asendamiseks, ohtlike jäätmete taaskasutamine materjalina ning keskkonnakaitseliste puhastustööde teostamine.

Inimeste mõttemaailma muutmine on võtnud aastaid

Ettevõtte valduses on Eesti ainus spetsiaalne ohtlike jäätmete põletamise tehas Lorenzi sõnul tundus 1991. aastal jäätmekäitlusettevõtte asutamine esmapilgul vettehüppena tundmatusse. «Ohtlikud jäätmed oli võõras teema. Väidetavalt neid ju ei tekigi nii palju. Meil kulus aastaid mõttemaailma muutmiseks,» meenutab ta. «Olulise otsuse tegime 2004. aastal – et jätkata ohtlike jäätmete põletamist, peame uuendama põletustehase. See vajas suurt investeeringut, mis algul tundus päris raske. Suutsime pankadele selgeks teha vajaduse Eestile ja leidsime panga, kes oli valmis toetama.»

Täna võib AS Epler & Lorenzi tugevuseks nimetada ohtlike jäätmete taaskasutamist ja lõppkäitlemist. Ettevõtte peamised kliendid on tootmisettevõtted, raviasutused ja kohalikud omavalitsused. Koostöö partneritega põhineb Lorenzi sõnul aususel, kokkulepetest kinnipidamisel, töö kvaliteedil ja paindlikkusel teenuse osutamisel.

Foto: AS Epler & Lorenz

Rajatav käitlustehas aitab lahendada Eesti ohtlike jäätmete probleeme

Ettevõtte tulevikuplaane on mõjutanud jäätmete põletamise lõpetamine Kunda Nordic Tsemendi ahjudes. Seetõttu otsustati rajada Tartusse vana põletustehase asemele suurem ja moodsam. Oleme alustanud uue põletustehase rajamiseks ja vana rekonstrueerimiseks vajalike tegevustega. Pärast nende projektide elluviimist on Tartus ja Tallinnas ohtlike jäätmete põletustehased, mille tegevuse tulemusena on tagatud Eestis põletamist vajavate ohtlike jäätmete keskkonnaohutu käitlemine,» kinnitab Lorenz. Tehaste valmimine on planeeritud 2022. ja 2023. aastaks.

Keskkonna muudavad puhtamaks teod, mitte sõnad

AS Epler & Lorenz omab täna kaht regionaalset käitluskeskust – üks Tartus ja teine Tallinnas –, mis teenindavad kogu Eestit. Ettevõttes töötab ligi 60 inimest, kellest pooled viis või enam aastat.

AS Epler & Lorenz tööprotsess vastab ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 ja ISO 45001:2018 standarditele, mis näitab, et ettevõttes kasutusel olevad käitlustehnoloogiad vastavad kehtivatele keskkonnanõuetele, on loodussäästlikud ja inimsõbralikud. Ettevõte vähendab oma igapäevatöös «jalajälge»,  arendades keskkonnasõbralikke digilahendusi, mille tulemusena paberdokumendid on viidud elektroonseks. Epler & Lorenz on Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu liige.

Keskkonnasõbralikult koos!

Copy
Tagasi üles