Tööstusettevõtete tootmine vähenes, suurim kukkumine oli energeetikas

BNS
Copy
Eesti Energia Auvere elektrijaam, möödunud aastaga võrreldes vähenes ka elektritootmine.
Eesti Energia Auvere elektrijaam, möödunud aastaga võrreldes vähenes ka elektritootmine. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted 2020. aastal 5 protsenti vähem toodangut kui aasta varem, seejuures vähenes toodang kõigis tööstuse kolmes sektoris. 

Enim vähenes toodang mullu energeetikas, kokku 19 protsenti. Mäetööstuses oli vähenemine 13 protsenti ja töötlevas tööstuses 4 protsenti, teatas statistikaamet. 

Tööstus on suurim majandussektor ja majanduskasvu oluline vedaja. Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme tööstusvaldkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid.

Statistikaameti analüütik Helle Bunder märkis pressiteates, et kuigi töötlevas tööstuses toodeti aastavõrdluses möödunud aastal kokku 4 protsenti vähem toodangut, siis enim oli koroonaviirusest tingitud mõju töötlevas tööstuses täheldatav aprillis ja mais, kus mahud vähenesid vastavalt 15 protsenti ning 17 protsenti. 

Töötleva tööstuse 23 tegevusalast ületati varasema aasta tase vaid kolmel tegevusalal: suurematest puidutöötlemises ja keemiatoodete tootmises, väiksematest farmaatsiatoodete tootmises. Samale tasemele jäi arvutite ja elektroonikaseadmete ning elektriseadmete toomine. Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes ehitusmaterjalide, mööbli ja toiduainete valmistamine.

Kogu töötleva tööstuse toodangust müüdi 2020. aastal 67 protsenti välisturule. Võrreldes varasema aastaga vähenes eksport 3 protsenti, müük kodumaisele turule aga 5 protsenti.

Detsembris suurenes tööstustoodangu maht 2019. aasta sama kuuga võrreldes üks protsent, samuti kasvas ühe protsendi võrra töötleva tööstuse toodang. Energeetika valdkonnas suurenes detsembris elektri tootmine koguseliselt megavatt-tundides 3 protsenti ja soojuse tootmine üks protsent. 

Sesoonselt korrigeeritud andmete alusel toodeti detsembris võrreldes novembriga tööstuses 2 protsenti ja töötlevas tööstuses 3 protsenti rohkem toodangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles