Galerii ⟩ Tallinna Ülikooli rektoriks valiti Tõnu Viik (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy

Tallinna Ülikooli valimiskogu valis uueks rektoriks filosoofiaprofessor Tõnu Viiki.

Viik sai valimiskogu töös osalenud 93 liikmelt 57 häält, vastaskandidaat Katrin Niglas aga 36. Valimiskokku kuuluvad ülikooli nõukogu liikmed, ülikooli senati liikmed, kõik korralised professorid ja 21 tudengit ehk viiendik valimiskogu liikmete arvust.

Läinud nädala kolmapäeval toimunud debatil tõi Viik välja, et on õigupoolest olnud rektor ennegi, kuna oli Eesti Humanitaarinstituudi (EHI) rektor enne seda, kui see Tallinna Ülikooliga liideti ja ametikoht direktoriks muudeti.

Tõnu Viik õppis 1986–1993 M. V. Lomonossovi nimelises Moskva Riikliku Ülikoolis filosoofia erialal. Ta õppis doktorandina kolm aastat USA-s Emory ülikoolis Atlanta osariigis ning kaks aastat Saksamaal, Marburgi ülikoolis ja Berliini vabaülikoolis. 2003. aastal sai ta Emory ülikoolist Atlantast doktorikraadi filosoofia alal, mille teemaks oli Hegeli kultuurifilosoofia.

Kuigi Viik on pikka aega olnud ülikoolis kõrgetel positsioonidel, ei ole ta viimastel aastatel kõrgemasse juhtkonda kuulunud ja ülikooli siseeluga kursis inimesed toovad välja, et kui ka varasema rektori Tiit Landi all teadusprorektorina töötanud Katrin Niglas esindas pigem varasema lähenemise jätumist, siis Viik kehastab pigem Rein Raua aegset vaimsust.

Samas on Viik juba debattide ajal öelnud, et valituks osutumise korral teeb ta Katrin Niglasele ettepaneku jätkata TLÜ teadusprorektorina.

Tegu oli korraliste rektorivalimistega. Kuigi endine rektor Tiit Land siirdus Tallinna Tehnikaülikooli rektoriks juba sügisel, oli tema järjestikku teine ametiaeg niigi juba läbi saamas. Vahepealsel ajal juhtis ülikooli rektori kohusetäitja Priit Reiska.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles