Finantsinspektsioon selgitab, kas Swedbanki ümberkorraldused toovad järelevalves muutusi

PM Majandus
Copy
Swedbanki peakorter Tallinnas
Swedbanki peakorter Tallinnas Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Swedbanki otsus luua Eesti, Läti ja Leedu pangaduse korraldamiseks Riiga eraldi valdusfirma, ei too muudatusi järelevalves.

«Swedbanki Baltimaade tütarettevõtete üle teevad juba täna pangajärelevalvet Balti järelevalveasutused koos Euroopa Keskpanga juhtimisel. Nii jääb see ka pärast valdusühingu loomist,» vastas finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Eva Vahur küsimusele, kuidas muutub järelevalve ning finantsinspektsiooni ülesanded, kui Swedbank Eesti ning Rootsi emafirma vahele tekib Lätis asuv valdusfirma.

«Pärast panga juhtimismuudatust on ka õiguslikult selgem, mis on on Balti tütarpankade vastutus ja kohustus,» lausus Vahur. 

Swedbank otsustas luua uue tüarettevõtte, valdusfirma, mis koondab enda alla Eestis, Lätsi ja Leedus tegutseavd tütarpangad. Muutusega soovitakse muuta juhtimiskorraldust selgemaks ning määratleda täpsemalt Balti panganduse kohustused ja vastutus. 

Euroopa ühtne järelevalve suurematele pankadele

2014. aasta novembris alustas tööd  Euroopa ühtne järelevalvemehhanism (Single Supervisory Mechanism, SSM), mille raames teeb Euroopa Keskpank otsest järelevalvet euroala oluliste pankade üle. Eestis tegutsevatest pankadest on Euroopa Keskpanga otsese järelevalve all Swedbank, SEB ja Luminor.

Euroopa Keskpank vastutab SSMis euroala pankade kapitali- ja likviidsusnõuete täitmise, tegevuslubade andmise ja kehtetuks tunnistamise ning pankades olulise osaluse omandamiseks nõusoleku andmise eest.

Järelevalveülesannete täitmises osalevad ka liikmesriikide järelevalveasutuste töötajad. Eestis on pankade järelevalveasutus ja Euroopa Keskpanga koostööpartner finantsinspektsioon, mis teeb järelevalvet ka kõikide teiste Eesti pankade üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles