Tarbimislaenudel on ka suurtes pankades hullumeelsed intressid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Repro

Kiirlaenukontorite mõrvarlikest laenuintressidest ei jää väga palju maha ka kommertspankade tarbimislaenud, mille keskmine intress kerkis detsembris kahe aasta kõrgeimale tasemele.

Eraisikutele antud tarbimislaenude intress kasvas detsembris novembriga võrreldes 3,3 protsendipunkti, 20,66 protsendini.

Nii kõrge on eurodes väljastatud tarbimislaenude intress olnud vaid ühel korral – 2009. aasta detsembris, mil see neljakordistus, tõustes 23,93 protsendile, et kuu aega hiljem 14,6 protsendile langeda.

Ilmselt oli toona tegemist tehnoloogilise põhjusega, sest just nendel kuudel sai enam-vähem selgeks, et Eesti liitub 2011. aasta alguses eurotsooniga. Kui me aga võrdleme tarbimislaenude praegust intressitaset kroonilaenude intressiga, on see kõrgeim alates 2009. aasta novembrist.

Spetsialistide sõnul võib intressitaseme tõusu põhjuseks olla tarbimislaenude struktuuri muutus.

«Ilmselt moodustasid detsembris laenude käibest eelnevate kuudega võrreldes suurema osa tagatiseta tarbimislaenud ja turu keskmisest kõrgema intressiga tarbimislaenu pakkujate osakaal laenukäibest oli samuti suurem,» ütles SEB panga äriarendusjuht Triin Messimas. Samasuguse põhjenduse andis Postimehele ka Eesti Pank.

Suured pangad ise kinnitavad, et nende tarbimislaenude intress kerkinud ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles