WHO juht hoiatab: vaktsiininatsionalism võib maailmamajandusele maksma minna üüratu summa

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Scanpix/AFP

Riikide vaktsiininatsionalism võib maailmamajandusele maksma minna kuni 9,2 triljonit dollarit ning poole sellest kaotusest peavad kandma arenenud ehk rikkamad riigid, teatas Maailma Tervishoiuorgandisatsiooni (WHO) juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ghebreyesus tõdes, et kui eelmisel nädalal rääkis ta sellest, kuidas maailm seisab moraalse katastroofi äärel, sest Covid-19 vaktsiin ei ole kõikidele inimestele võrdselt kättesaadav, siis nüüd võib kahele uuele uuringule tuginedes öelda, et lisaks eetllisele läbikukkumisele on see ka majanduslik läbikukkumine.

ÜRO Rahvusvahelise Tööorgansiatsiooni (ILO) analüüs näitab, et Covid-19 pandeemia tõttu kadus eelmisel aastal maailmast 8,8% töötunde. See tähendab, et õhku haihtus 3,7 triljonit dollarit. ILO raport porgnoosib, et suurema osa riikide olukord paraneb teisel poolaastal ja paranemine sõltub vaktsineerimise edenemisest. ILO analüüs soovitab madala ning keskmise sissetulekuga riikidele pakkuda vaktsineerimise edendamiseks  ning majanduste taasutumiseks rahvusvahelist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles