Elon Musk pani välja 100 miljoni dollari suuruse auhinna

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Scanpix/ REUTERS

Tesla ning SpaceXi juht Elon Musk lubab hiiglaslikku autasu sellele, kes suudab välja mõelda parima süsinikuheitmete püüdmise tehnoloogia.

«Annan 100 miljonit dollarit auhinnaks parima süsihappegaasi püüdmise tehnoloogia eest,» teatas Musk Twitteris.

Oma plaani täpsemad detailid lubas Musk avaldada järgmisel nädalal.

Miks see üldse oluline on?

Co2 heitmeid hinnatakse üheks olulisemaks kliima soojenemise põhjustajaks. Süsihappegaasi kontsentratsiooni suurenemine atmosfääris on just see põhjus, mis on teadlaste hinnangul toonud ulatuslikke muutusi kliimas ning ökosüsteemides. Nii ongi nende emissioonide vältimisest ja vähenemisest saanud üks peamisi eesmärke.

On energiamahukaid tööstusharusid, näiteks tsemendi- või terasetootmine, kus süsihappegaasi mitte tekitavaid lahendusi ei olegi. Sestap ongi nende heitmete püüdmine oluline.

Eelmise aasta lõpus teatas Kunda Nordic Tsement, et nende omanik HeidelbergCement paigaldab Norras Brevikis tsemenditehasesse täiemahulise süsihappegaasi kogumise rajatise. Breviki süsihappegaasi kogumise ja säilitamise (CCS – carbon capture and storage) projekt võimaldab ettevõtte teatel püüda 400 000 tonni süsinikdioksiidi aastas ja transportida alaliseks ladustamiseks, mis teeb sellest esimese tööstusliku CCS-projekti kogu maailma tsemenditööstuses.                                                                                                                                                                     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles