Euroopa Keskpank plaanib jätkata helde rahapoliitikaga

BNS
Copy
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Keskpank (ECB) otsustas neljapäevasel rahapoliitika nõukogu istungil jätta baasintressi ja varaostuprogrammid senisele tasemele ning kinnitas, et toetavat rahapoliitikat jätkatakse.

Keskpank jättis püsivõimaluse intressimääraks -0,50 protsenti, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraks 0,00 protsenti ja laenamise püsivõimaluse intressimääraks 0,25 protsenti.

ECB nõukogu eeldab, et keskpanga baasintressid püsivad praegusel või madalamal tasemel, kuni prognoositav inflatsioon tõuseb kahe protsendi taseme lähedusse, kuid jääb vahetult selle alla.

Varaoste erakorralise programmi PEPP alusel jätkatakse kogumahus 1,85 triljonit eurot. Varaostud selle programmi raames kestavad kuni nõukogu hindab koroonaviiruse kriisi lõppenuks, kuid vähemalt 2022. aasta märtsini.

ECB nõukogu jätkab erakorralise varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete reinvesteerimist vähemalt kuni 2023. aasta lõpuni.

Varasem varaostuprogramm APP jätkub tempos 20 miljardit eurot kuus. Igakuised varaostud jätkuvad nii kaua kui rahapoliitika toetamiseks vaja ning lõppevad veidi enne seda, kui ECB taas intressimäärasid tõstma hakkab.

ECB nõukogu kavatseb ka jätkata varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete täies ulatuses reinvesteerimist pikema aja jooksul pärast baasintressimäärade tõstmist, ning igal juhul seni, kuni see on vajalik soodsate likviidsustingimuste ja küllaldaselt toetava rahapoliitilise kursi säilitamiseks.

Lisaks jätkab ECB nõukogu likviidsuse pakkumist suunatud pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide programmi TLTRO-III kaudu. Programmi alusel pakub keskpank odavaid laene euroala pankadele, toetades laenuandmist ettevõtetele ja kodumajapidamistele.

ECB rõhutas, et on valmis kohandama kõiki oma rahapoliitilisi instrumente, et tagada inflatsiooni pidev lähenemine seatud eesmärgile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles