VIDEO ⟩ India armee demonstreeris drooniparvega sihtmärkide hävitamist

tehnika.postimees.ee
Copy
India armee demonstreeris drooniparvega sihtmärkide hävitamist
India armee demonstreeris drooniparvega sihtmärkide hävitamist Foto: PRAKASH SINGH/AFP/Scanpix

India armee demonstreeris möödunud nädalal esmakordselt 75 droonist koosnevat parve ründamas erinevaid sihtmärke.

Demonstratsioon toimus iga-aastase armeepäeva raames. Väidetavalt suudavad droonid ette võtta autonoomseid sõjalisi operatsioone, kirjutab Forbes.

Kuigi drooniparve täpne võimekus pole teada, siis näitab demonstratsioon, kuhu tehnoloogia liigub.

Droonid
Droonid Foto: PRAKASH SINGH/AFP/Scanpix

India eesmärgiks on kasvatada droonide arv tuhandeni. Väikeste droonide parvi on võimalik kasutada näiteks vastaste õhukaitse ründamiseks.

Iga parves lendav droon suudab iseseisvalt tegutseda ja järgida ette antud käsklusi ilma, et põrkaks teiste droonidega kokku. Analüütik Zak Kallenborni sõnul võib tuhandest droonist koosnev parv rünnata nii paljusid sihtmärke, et seda saaks pidada lausa massihävitusrelvaks.

Kallenborn selgitas, et India armee kasutas kolme liiki droone: nelja rootoriga luuredroone, kuue rootoriga emalaev-droone ja väikseid nelja rootoriga droone, mille küljes oli lõhkeaine. Demonstratsiooni käigus uurisid luuredroonid sihtmärke ja seejärel lasid emalaevad välja kamikaze sarnased üksused, mis ründasid.

Droonid
Droonid Foto: PRAKASH SINGH/AFP/Scanpix

«Minu jaoks on küsimus, milline on nende autonoomne võimekus,» ütles Kallenborn. «Teadustaja märkis video alguses, et droonid on programmeeritud rünnakuid ellu viima. Pole aga selge kui hästi see süsteem päris lahinguolukorras töötaks, sest droonid peavad siis kohanema kiirete muutuste, keerulise keskkonna ja liikuvate sihtmärkidega. Demonstratsioonis kasutatud sihtmärgid ei liikunud.»

Sihtmärkide ründamist saad videost vaadata alates 9:25.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles