Üks aktsiaturg maailmas on Trumpi valitsemisajast võitnud kõige rohkem

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Taiwani aktsiaturu tõusu on suurima panuse andnud kiibitootmise hiid TSMC.
Taiwani aktsiaturu tõusu on suurima panuse andnud kiibitootmise hiid TSMC. Foto: Scanpix/ REUTERS

Donald Trumpi valitsemiaeg on toonud suurema vastuolu ning vastasseisu Hiinaga, kuid olukorrast on ka võitjaid. Mõned investorid võivad olla väga rahul: Trumpi valitsemisajast on suurimat kasu lõiganud Taiwani aktsiaturg.

Sealne keskne Taiexi indeks on USA dollarites arvestatuna Trumpi ametisse vannutamise järel kerkinud 92 protsenti, edastab Bloomberg. See on parim tulemus Bloombergi jälgitava 93 üleilmse turu seas. Taiwan edestab suurelt ka 23 arenenud ning 27 areneva turu parimaid aktsiaid koondavat MSCI All-Country World Indexit, mis on samal ajal tõusnud 53 protsenti.

Taiexi tõusust lõviosa, peaaegu kaks kolmandikku annab riigi kiibitootmise hiid Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), mille aktsia hind on tõusnud ligi 300 protsenti. Trumpi püüdeid Hiina kohalikku kiiibitööstuse arendamist takistada on toetanud just Taiwani keskne roll kiibitootmises. Ja TSMC on selle tootmise süda. Covid-19 pandeemias oluliselt suurenenud nõudlus nutitelefonide ning arvutite järele tekitas olukorra, et kiipidest oli lihtsalt puudus ning see omakorda tuli kasuks Taiwani kiibitootjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles