Pangaliit: olukorra halvenedes oleme valmis uuteks maksepuhkusteks

PM Majandus
Copy
Pangaliit
Pangaliit Foto: Internet

2020. aasta lõppes Eesti laenuvõtjatele vatamata ligi aasta kestnud ebakindlusele rahulikult – laenunõudlus on üsna stabiilne ja võlglaste hulk ei ole kasvanud, kinnitas Pangaliit. Küll aga on ettevõtted uute investeeringutega ettevaatlikud. 

Pangaliidu liikmespangad on detsembri lõpu seisuga laenanud Eesti majandusse 18,4 miljardit eurot, millest 9,7 miljardit moodustavad laenud majapidamistele ja 8,7 miljardit laenud ettevõtetele.

«Olenemata majandustsükli faasist on alati põnevaid projekte, mis vajavad rahalist tuge,» lausus Pangaliidu juhatuse esimees, SEB juhatuse esimees Allan Parik.

Allan Parik. 
Allan Parik. Foto: Tairo Lutter

Detsembris väljastati uusi laene 756 miljoni euro väärtuses, millest 565 miljonit moodustasid laenud ettevõtetele ja 190 miljonit laenud eraklientidele.

«Ehkki laenunõudlus on üsna stabiilne, tunnetame siiski, et ettevõtted on ettevaatlikud uute investeringute tegemisel. Juba pea aasta püsinud väga ebastabiilset keskkonda arvestades on see ka arusaadav,» rääkis Parik. 

Probleemsete laenude osakaal ei ole siiski suurenenud – enam kui 60 päeva maksmata olevate laenude osakaal oli aasta lõpus 0,55% portfellist. Sarnasel tasemel on see näitaja juba viimased paar aastat.

Maksepuhkused vähenevad

Mulle kevadel kehtestasid Pangaliidu liikmed ühtse maksepuhkuste korra, et aidata suurt hulka laenukliente, kelle sissetulekud olid koroonakriisist tingitud eriolukorra tõttu oluliselt vähenenud. Juuni lõpu seisuga olid Eesti pangad andnud koroonakriisist tingitud maksepuhkusi 23 565 eraisikule ja ettevõttele.

Alates juulist on maksepuhkusel viibijate arv aga stabiilselt vähenenud. Detsembri lõpus oli maksepuhkusel 5731 eraklienti, kellele oli kokku laenatud 203 miljonit eurot, ja 1436 ettevõtet laenude kogumahuga 513 miljonit eurot.

Pariku sõnul pakuvad pangad ka praegu klientidele võimalikult paindlikke lahendusi, et laenukohustuste täitmine ebastabiilsetes tingimustes ei osutuks probleemiks. Klientidele võimaldatakse nii erinevaid laenude restruktureerimisi kui ka maksepuhkusi. 

Majapidamiste ja ettevõtete finantsolukord on järjest paranenud, kuid pangaliidu liikmespangad on valmis ka selle trendi pöördumiseks. «Kui majanduse olukord peaks järsult halvenema ning maksepuhkuste vajajate arv kiiresti tõusma, on Eesti pangad valmis kiiresti uuesti rakendama turuüleseid reegleid maksepuhkuste andmisel,» lisas Parik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles