Rauno Teder: olukord on meie jaoks uus ja ootamatu

PM Majandus
Copy
Porto Franco esimese maja sarikapidu 2018. aasta lõpus. Fotol kahtlustatavana kinnipeetud Hillar Teder (vasakul) ning arenduse juht ja suuromanik Rauno Teder.
Porto Franco esimese maja sarikapidu 2018. aasta lõpus. Fotol kahtlustatavana kinnipeetud Hillar Teder (vasakul) ning arenduse juht ja suuromanik Rauno Teder. Foto: Tairo Lutter

Korruptsiooniskandaali sattunud Porto Franco juhatuse esimees Rauno Teder teatas meediale saadetud lühikommentaaris, et praegu intervjuusid ei anna.

«Olukord, kus me nüüd oleme, on meie jaoks uus ja ootamatu,» ütles Teder.

«Tegeleme praegu asjaolude selgitamisega. Tänan teid ette mõistmise eest, et ma keskendun hetkel Porto Franco tulevikuga seotud küsimuste lahendamisele ning intervjuusid ei anna ega päringutele ei vasta,» lisas ta.

Harju maakohus rahuldas neljapäeval riigiprokuratuuri taotluse ja lubas korruptsioonikuritegudes kahtlustatava suurettevõtja Hillar Tederi ja rahandusministri nõuniku Kersti Krachti vahi alla võtta. Kohtumääruse järgi vahistati Teder ja Kracht esialgu kuni kaheks kuuks.

Rauno Tederi isa Hillar Teder on kahtlustuse järgi leppinud kokku altkäemaksu andmise Kersti Krachtile selle eest, et viimane kasutab ära oma positsiooni ministri nõunikuna, et kindlustada Porto Francole soodsad otsused Kredexi kriisiabimeetmete kasutamisel.

Altkäemaksu üleandmine jäi toimumata kuivõrd Hillar Tederi ning Kersti Krachti pidasid kaitsepolitseiameti töötajad kinni.

Samuti kahtlustatakse Hillar Tederit ja Kersti Krachti rahapesu kokkuleppes, et varjata Tederilt Krachtile altkäemaksu andmist.

Lisaks on esitatud kuritegude toimepanemise kahtlustused veel kahele ettevõtjale.

Kriminaalasja uurib kaitsepolitsei ja uurimist juhib riigiprokuratuur.

Edasine rahastus segane

KredEx ja valitsus on teatanud, et uurivad võimalusi maksete peatamiseks ja lepingu ülesütlemiseks.

KredExi 39,4 miljoni eurone laen, millest 19,78 miljonit on välja makstud, pidi olema sildfinantseering Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) ja Luminori 102 miljoni eurose sündikaatlaenu avanemiseks.

Praeguseks on teada, et EBRD taganes kokkuleppest juba möödunud aasta kolmandas kvartalis, Luminor pole kinnitanud, kas seetõttu on neilgi kaasfinantseerijana juriidiline alus laenust taganemiseks.

Porto Franco ehitus.
Porto Franco ehitus. Foto: Remo Tõnismäe
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles