Uusim tehismõistus suudab näo põhjal tuvastada inimese poliitilised vaated (10)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Tehismõistus arvas inimeste poliitilised vaated ära 71 protsendil juhtudest.
Tehismõistus arvas inimeste poliitilised vaated ära 71 protsendil juhtudest. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Stanfordi ülikooli teadlased on loonud tehisintellekti, mis nende sõnul suudab inimese näo järgi tuvastada, kas tegu on liberaali või konservatiiviga.

Uuringu viis läbi meeskond, kes 2017. aastal lõi tehismõistuse, mis suutis näo põhjal tuvastada inimese seksuaalset orientatsiooni. Uuring sai aga palju kriitikat. Ilmselt tuleb kerge ettevaatlikkusega suhtuda ka nende värske töö tulemustesse, kirjutab TechCrunch.

Teadustöö autor Michal Kosinski selgitas, et algoritmi õpetati enam kui miljoni fotoga, mis pärinesid USA, Kanada ning Suurbritannia kohtingulehtedelt ja Facebookist. Tegemist oli inimestega, kes end konservatiivi või liberaalina määratlesid.

Algoritm loodi vaba lähtekoodiga näotuvastustarkvara põhjal. Süsteemile n-ö söödeti ette andmeid ja selle pealt hakkas programm analüüsima nägude erinevaid aspekte.

Pärast seda pidi algoritm hakkama arvama fotode järgi, kas inimene on konservatiiv või liberaal. Pilte sisestati alati kahekaupa ning iga kord oli ühel fotol liberaal ja teisel konservatiiv. Tehismõistus arvas inimeste poliitilised vaated ära 71 protsendil juhtudest.

Inimesed pole näo järgi poliitiliste eelistuste arvamises väga täpsed ja suudavad õigesti pakkuda vaid 55 protsendil juhtudest. Seega võrdluses inimestega oli tehismõistus edukam.

Millised näojooned reedavad inimese poliitilised vaated? Sellele küsimusele uuring paraku ei osanud vastata. Samas joonistusid välja üldisemad tunnused, mille järgi võis rohkem ühe või teise poliitilise vaate esindajaid ära tunda.

Kosinski sõnul tõusis esile see, kuhu inimese pea oli fotol suunatud ja kui palju ta pildil emotsioone välja näitas. «Liberaalid vaatasid rohkem otse kaamerasse, väljendasid tõenäolisemalt üllatust ja veidi väiksema tõenäosusega väljendasid vastikust,» selgitas ta. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles