AK külgedel ilmub 2021. aasta jooksul Eesti maakaartide rubriik, milles Tartu Ülikooli geograafid näitavad nii meie kodumaa harvemini silma jäävaid tahke kui ka reaalse maailma kaardil kujutamise tänapäevaseid võimalusi. Tekste toimetab TÜ Eesti geograafia kaasprofessor Taavi Pae. Avaloo lisaboonusena saab vaadata ka detailset ülevaadet Eesti maastiku reljeefist ja selle vähem tuntud vormidest.

Viimase 10–15 aastaga on kaarditehnoloogia arenenud, eriti 3D-kaartide puhul. Põhimõtteliselt oli ruumilisi kaarte võimalik ka varem luua, kuid arvutiajastu on nende koostamise teinud lihtsamaks. 3D-kaartidel antakse mingi nähtuse väärtustele kolmas dimensioon, mis võimaldab seda paremini visualiseerida. Kaardi vaatajal tekib lihtsasti arusaam, kus on nimiväärtus suurem või väiksem. Eriti levinud on 3D-kaardid arvutikartograafias. Siiski on 3D-kaartidel ka oma puudused, nt võivad madalamad väärtused jääda kõrgete väärtuste taha peitu. Siinkohal on suur tähtsus ka vaatenurgal kaardile.

Siinne Eesti rahvastiku kaart näitab elanike paiknemist ruutkilomeetrite võrel. Kaart koosneb umbes 43 000 andmeväljast ja sealne posti kõrgus näitab rahvaarvu. 

Kommentaarid (1)
Copy