Olari Taal: ükski erakond ei ole rahaasjades tänaseni täitsa puhas (1)

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Olari Taal
Olari Taal Foto: Peeter Langovits

«Ma loodan, et see raputas poliitilise maailma läbi ja ka muudab seda. Ma igatahes väga loodan,» lausus endine pankur ja ettevõtja, praegu enda sõnul vaikne pensionär Olari Taal Porto Franco korruptsiooniskandaali ning valitsuse lagunemist kommenteerides.

Taali sõnul oli senine valitsusliit veidi amoraalne juba algusest peale. Kõikidel osalistel olid oma huvid, mida aktiivselt aeti. Taal märkis, et Keskerakonna juhtidel on soov muutuda nii korralikuks, kui see Eestis üldse võimalik on, ja ühegi meie erakonna rahaasjad ei ole täiesti puhtad tänaseni. See kultuur küll muutub, kuid visalt.

Taal loodab, et tuleb Reformierakonna ning Keskerakonna koalitsioon. Seejuures paneb ta Reformierakonnale südamele, et see ei hakkaks Keskerakonnale läbirääkimistel praegust tegevust ette heitma. «Kõrvalt vaadates on mulle jäänud mulje, et EKRE nõunik vedas isiklikke huvisid silmas pidades õnnetu Keskerakonna peasekretäri lõksu,» rääkis Taal ja lisas, et ei saa öelda, et Keskerakond oleks paha. «Keskerakond on kõige rohkem muutunud, kui ajalugu silmas pidada,» nentis ta.

Kas aga altkäemaksud ja korruptsioon iseloomustabki Eesti ettevõtluse igapäevaelu?

«90 protsendil ettevõtetest asjad niimoodi ei käi ja praegu tegutsevatest ettevõtetest 70 protsendil ei ole need ka kunagi niimoodi käinud,» andis Taal hinnangu ja lisas, et tema ei ole küll enam ettevõtja, vaid lihtsalt pensionär.

Ei oska «ei» öelda

Taal on ettevõtjana parteidele annetanud. Kas ta on ka ise selle eest midagi vastu saanud? «Ei olnud ühegi asja vastu küsida, võib-olla oleks saanud ka,» vastas ta naerdes.

Miks aga ettevõtja üldse erakondi toetab? Taal tunnistab, et ei oskagi seda kohe öelda. «Kui normaalne inimene küsib, siis ei oska «ei» öelda. Eks ma olen pärast kahetsenud ka,» rääkis Taal.

Tema sõnul ongi tubli 80% ettevõtjate annetuste põhjuseks see, et ei osata «ei» öelda ning äraütlemiseks napib argumente. Ja eks alati küsitakse annetuseks suuremat summat, kui lõpuks saadakse.

Reformierakonna ja Keskerakonna liitu hindab Taal Eesti jaoks praeguse riigikogu koosseisu juures kõige paremaks lahenduseks. «Seal on vähem lehmakauplemist ning näilisi tegevusi,» põhjendas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles