Hiina võimud kimbutavad Alibaba asutajat

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Pärast Hiina pangandust kritiseerivat kõnet on Jack Ma loodud Alibaba aktsia olnud püsivas languses. 
Pärast Hiina pangandust kritiseerivat kõnet on Jack Ma loodud Alibaba aktsia olnud püsivas languses. Foto: ALY SONG/REUTERS

Uue aasta esimestel päevadel kirjutas mitu maailma majandusväljaannet, et Hiina tuntuima tehnoloogiaettevõtte Alibaba asutaja Jack Ma pole avalikkuse ette sattunud juba alates oktoobrist. Viimati nähti teda kõrgetasemelisel panganduskonverentsil, kus ta kritiseeris teravalt Hiina panku, nimetades neid pigem pandimajadeks.

Ettevaatamatu kriitika läks Ma’le kalliks maksma, sest regulaatorid katkestasid päevapealt Alibaba sidusettevõtte Ant aktsiate avaliku esmapakkumise (IPO), mis oma 35 miljardi dollarilises mahus oleks olnud maailma kõigi aegade suurim.

Kuna Hiinas pole inimeste, ka miljardäride kadumine mingi haruldus, oldi Ma saatuse pärast üsna mures.

Möödunud teisipäeval kinnitas telekanali CNBC finants­ajakirjanik David Faber teemaga kursis olevale allikale viidates, et Ma pole mitte kuhugi kadunud, vaid hoiab lihtsalt väga madalat profiili.

Ma otsus on ilmselt mõistetav, sest Hiina võimud on viimasel ajal avaldanud Ma ettevõtetele tugevat survet, peale Anti ka tema tuntuimale ettevõttele Alibaba.

Nimelt alustas sealne konkurentsiamet jõululaupäeval Alibaba suhtes uurimist, kas maailma suurim internetikaubamaja ei riku mitte konkurentsireegleid ning tarbijate õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles