Kadri Simson: Eestis on toimetulek tähtsam kui kliimasoojenemine (2)

PM Majandus
Copy
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson. Foto: Scanpix/AP

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson võitles Ida-Virumaale välja enam kui 300 miljoni euro suuruse rahastuse; Piirsalu tuulikuvastastele ütles ta, et Eesti majandus vajab peale ilusate elamute ka tootmisettevõtteid.  

Ja kuigi energeetikavoliniku portfellis on kõige olulisem roheline majandus, sest Green Deal ehk Euroopa roheline kokkulepe on Ursula von der Leyeni komisjoni tähtsaim eesmärk, ei ole kliima soojenemise teema eestlastele nii südameähedane ja oluline, kui mujal Euroopas, tõdes Simson Lääne Elule antud intervjuus. 

«Võibolla on meil teised pakilisemad mured, et globaalsete arengute pärast nii palju südant ei valutata. Me ei ela piirkonnas, kus möllaks lõputud metsatulekahjud või kus veetase hirmuäratavalt tõuseb. Aga kui elada mõnel väikesaarel, siis on ookeani veetaseme tõusu pärast kodu ohus, ning kui elada Ameerikas Californias või Austraalias, siis on metsatulekahjud kõige tähtsam asi maailmas. Euroopas peab üheksa inimest kümnest kliima soojenemise vastu võitlemist tähtsaks,» rääkis Simson. 

Aga miks see eestlastele tähtis ei ole?

«Kliima soojenemist mõistetakse, aga kui panna pingeritta, siis tõenäoliselt igapäevane toimetulek on tähtsam kui globaalne kliimasoojenemine. Siin on põlvkondade erinevus. Noored inimesed on väga teadlikud oma ökoloogilisest jalajäljest. See on neile tähtis, kui palju on kulunud seljas olevate rõivaste tootmiseks vett ja kütust, kas neid saab taaskasutada,» lausus Simson. 

Läänemaal protestivad Piirsalu, Risti ja Seljaküla elanikud tuulepargi vastu. Mida ütleb volinik inimesele, kelle elukeskkonda tuulepark halvendab?

Simsoni sõnul on riigil vaja teha planeeringuid selgitamaks, kuhu tuuleparke teha annab. Et kohalike elanike huvid oleks kaitstud, aga majandus samas ei jääks energiavaegusse. «Eesti riigil ei ole tulevikku, kui soovime, et oleks vaid toredad elamud, aga tööstus oleks kusagil mujal, veel parem, kui piiri taga. Iga riik vajab töökohti ja ettevõtted energiat,» lausus Simson.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles