UURING ⟩ Euroopa ettevõtjad on värbamise taastumise osas maailmas kõige pessimistlikumad

PM Majandus
Copy
Rahakott. Foto on illustreeriv.
Rahakott. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Kui Ameerika ja Aasia ettevõtjad usuvad, et endine elu taastub juba kevadel või suvel, siis eurooplased on kõige pessimistlikumad ega usu, et endine majanduse olukord ning värbamise tase enne sügist taastuks, selgus riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistavast rahvusvahelisest uuringust. 

ManpowerGroupi kvartaalsel uuringul küsitleti 37 500 tööandjat 43 riigist, et teada saada, millised on aasta esimese kvartali värbamisplaanid. Kui üle-eelmise kvartali tulemused olid läbi aegade kõige negatiivsemad, eelmise kvartali omad tagasihoidlikult optimistlikud, siis alanud kvartali osas nähakse küll selgeid tööturu taastumise märke, aga seda ennekõike Aasias ja Ameerikas, vähem Euroopas. Kui võrrelda eelmise kvartaliga, siis näevad tööturul paranemist 32 riigi tööandjad 43st, aga võrdluses eelmise aasta sama ajaga nähakse olukorra halvenemist 33 riigis.

«Hirm on Euroopas võitu saanud ja majandus on siin rohkem lukku keeratud kui teistes maailmajagudes,» märkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. «Sageli muutuvad piirangud teevad tööandjad ettevaatlikuks ja seetõttu pole üllatav, et selles kvartalis märkimisväärset paranemist ei nähta. Aasia ja Ameerika on kriisist paremini taastumas ja rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks peavad eurooplased pingutama,» rääkis Kaldra, lisades, et viirusest ja Brexitist räsitud Suurbritannia pessimism on eriti silmatorkav, nendest on maailmas veel pessimistlikum riik ainult Panama.

«Eestis on tööpuudus jätkuvalt kasvutrendis, aga samas leidub ka vabu töökohti, millele kandideerida. Tööturg soosib ümberõppimist. Tõenäoliselt turismi-, majutus- ja meelelahutussektor sel aastal ei toibugi ja tuhanded inimesed peavad õppima uue eriala või pöörduma tagasi mõne varem õpitud ameti juurde.»

Maailma kõige värbamisoptimistlikumad riigid on Taiwan, USA, Singapur, Austraalia ja Brasiilia. Euroopas ollakse kõige optimistlikumad Kreekas, Iirimaal ja Rootsis. Kõige pessimistlikumate riikide seas on Panama, Suurbritannia, Šveits, Hong Kong ja Austria, neis kõigis on plaanis töökohtade arvu selles kvartalis veelgi vähendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles