Tallinna Sadam loodab saavutada kliimaneutraalsuse

BNS
Copy
Tallinna Sadam
Tallinna Sadam Foto: Tairo Lutter

ASi Tallinna Sadam nõukogu kinnitas ettevõtte järgmise viie aasta strateegia, kuhu on olulise täiendusena lisatud ka keskkonna valdkonna pikaajalised eesmärgid, millest olulisim on kliimaneutraalsuse saavutamine aastaks 2050.

Kliimaneutraalsuse saavutamise esimese sammuna kaardistati koostöös Tallinna Tehnikaülikooli mereakadeemia ekspertidega Tallinna Sadama grupi ökoloogiline jalajälg ehk kasvuhoonegaaside (KHG) heide ettevõtte sadamates ja laevadel 2019. aasta andmete põhjal, teatas Tallinna Sadam börsile.

Tallinna Sadama sadamates oli 2019. aastal – sealhulgas üürnike ja operaatorite tegevus, laevakülastused, transport – KHG heide 97 000 tonni süsinikdioksiidi (CO2) ekvivalendina, millest 53 protsenti moodustas laevakülastustest tekkiv heide.

Tallinna Sadama kontserni ettevõtete KHG heide ilma kolmandate osapoolteta oli 27 000 tonni CO2 ekvivalendina, millest suurim osa on seotud Eesti mandri ja suursaarte vahel sõitvate parvlaevadega.

Lisaks KHG heite mahu hindamisele töötati välja suurema mõjuga meetmed, mille rakendamise kaudu on võimalik Tallinna Sadama KHG heidet vähendada.

Nendest mitmed on Tallinna Sadama teatel juba ka osaliselt kasutusel või väljaarendamisel – kaldaelekter reisilaevadele Vanasadamas, taastuvenergia kasutus, sadamatasude soodustused keskkonnasäästlikele laevadele, mandri ja suursaarte vahelises liikluses ökonoomsete hübriidlahenduste kasutusele võtmine ja ettevalmistused üleminekuks taastuvenergiat kasutavatele täislahendustele.

Tallinna Sadamale kuulub kauba- ja reisisadamate kompleks, mida läbis tunamullu 10,64 miljonit reisijat ja 19,9 miljonit tonni kaupa. Kontserni 2019. aasta müügitulu oli 130,5 miljonit eurot, korrigeeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) 74,3 miljonit eurot ning puhaskasum 44,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles