Amfetamiin ja Teine maailmasõda – 5 šokeerivat fakti

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Amfetamiini peeti Teise maailmasõja ajal imeravimiks, mis lahendas kõik: võttis hirmu ja ärevuse, leevendas unepuudust ja ennetas posttraumaatilist stressihäiret. Siiani arutavad eksperdid narkootikumide mõju üle Teise maailmasõja kulgemisele, kuid üks on selge: see vallandas täiesti uue võidurelvastumise, mis keskendus narkootikumidele. Uus dokumentaal „Maailmasõja uimastid“ uurib seda võidurelvastumist, esilinastudes kolmapäeval kell 22.00 kanalil Viasat History. Selles artiklis avaldame teema kohta mõned huvitavad faktid.

1. Sakslased reklaamisid sõjaaegseid narkootikume nagu Coca-Colat. Uudised vastasid tõele: natsid kasutasid sõjategevuses muu hulgas ka narkootikume. Pervitiin nimeline ravim põhines amfetamiinil ja seda müüdi apteekides kas pillide või süstidena - hoolimata sellest, et see oli väga kange ravim. Samuti reklaamiti seda suurtel reklaamtahvlitel just nagu limonaadi ja muid karastusjooke.

2. Dunkerque lahing poleks olnud võimalik ilma narkootikumideta. Pervitiini jagati kõikidele sõduritele - Wehrmacht tellis 35 miljonit tabletti, mille mõju kestis kaks päeva: sõdurid marssisid edasi hirmu tundmata ja võtmata puhkepause. Ilma pervitiinita poleks Saksa armee suutnud kümne päeva jooksul jõuda Dunkerque randadele, et kogu Briti armee ümber piirata. Nad kõndisid üle terve Prantsusmaa, läbides ühes päevas keskmiselt 35 kilomeetrit.

3. Ravimil olid tõsised kõrvaltoimed. Kui sõdur võttis pervitiini, tabas teda niivõrd suur kindlameelsus, et ta ei peatunud enne, kui oli oma ülesande täitnud. Kui ravimi mõju oli möödas, hakkasid sõdurid tihti kartma, et nad ei saa enam kunagi magada või kui nad jäävad magama, ei ärka nad enam iial üles.

4. Ka liitlased katsetasid oma variante, mis põhjustasid ekstaasi. Liitlaste ravimi nimi oli benzedriin ja ka see oli enne sõda apteekides kättesaadav. Churchill andis loa seda kasutada sõjapüüdlustes, kui oli saanud teada, et sakslased võtavad iga päev uimasteid. Benzedriini tõttu muutusid sõdurid ekstaatiliseks ja lahinguväljal veelgi agressiivsemaks. See uimasti hoidis ära närvivapustuse, mis oli väga tähtis, sest pärast eelmisi lahinguid kannatas kolmandik sõdureid närvivapustuse mõjude all.

Foto: Viasat History

5. Natsid peitsid amfetamiini isegi närimiskummi sisse. Nätsu sisse peideti koguni 100 milligrammi amfetamiini, mis oleks võinud olla ka surmav, kuid kuna sõdurid närisid kokaiini või amfetamiiniga täidetud nätsu mitmeid tunde, siis lahustusid psühhedeelsed ained järk-järgult ning seetõttu olid sõdurid ärkvel mitmeid päevi.

Amfetamiini ja teisi sellelaadseid uimasteid kasutati 50ndatel ka toidulisandite ja meeleoluparandajatena, isegi Marilyn Monroe oli nendest sõltuvuses. Vaata šokeerivat dokumentaalfilmi „Maailmasõja uimastid“ juba 6.jaanuaril kell 22.00 Viasat History kanalil.

Foto: Viasat History

Jälgi meid ka Facebookis - Viasat channels Eesti.

Viasat History telekanal on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles