Swedbank: finantsturgude tähtsaim teema tuleval aastal on kliima

PM Majandus
Copy
Tokyo börs.
Tokyo börs. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA

Swedbanki investeeringute strateegi Tarmo Tanilase sõnul on kliima kujunemas 2021. aasta finantsturgude üheks peamiseks teemaks. 

«Jaanuar toob USAle uue presidendi. Joe Bideni poolt juhitav suurriik on lubanud taas ühineda Pariisi kliimaleppega ning investeerida roheenergiasse vähemalt kaks triljonit dollarit,» märkis Tanilas.

«Maailma suurim varahaldur BlackRock teatas hiljuti, et vaatab oma aktsiaindeksite kooseisu veelgi põhjalikumalt üle ning ei soovi sinna lisada ettevõtteid, kes ei järgi kokkulepitud kliimastandardeid,» lisas ta. 

Tanilase sõnul rakendab sama poliitikat juba enamik suurematest pensionifondidest. Kõik see tähendab, et kliimaprobleeme eiravate firmade äri konkurentsivõime langeb, kasumlikkus satub surve alla ja nende aktsionäridel on üha keerulisem rõõmustada.

«Kliimat võib pidada koroonaaja üheks suurimaks võitjaks, sest nii suures mahus investeeringuid poleks ilma pandeemiata keskkonna parandamisse tulnud,» märkis ta. 

Tanilase hinnangul tõotab uus aasta finantsturgudel tulla rahulikum ning pisut enam prognoositav kui käesolev aasta.

«Regulaarne investeerimine töötab jätkuvalt edukalt ning vähendab tehingute ajastamisega seotud riske. Turgude paar nõrkusehetke on meid kindlasti aeg-ajalt ees ootamas, kuid pikaajaline investor ei tohiks end neist liigselt häirida lasta,» võttis ta kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles