Riiklik raudteefirma kaotas käivet, kaubamahud vähenevad

BNS
Copy
Operail
Operail Foto: Arvo Meeks

Operaili 2020. aasta üheksa kuu äritulud olid 48 miljonit eurot, vähenedes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 13 protsenti.

Seejuures kaubaveotulud vähenesid 21 protsendi võrra, 26,5 miljonile eurole, vagunite renditulud tõusid aga 21 protsenti, 11,3 miljoni euroni, teatas Operail.

Tänavu kolmandas kvartalis tasus Operail riigile dividende 9,5 miljonit eurot ning dividendidelt tasuti tulumaksu 2,3 miljonit eurot. Selles tulenevalt kujunes ettevõtte üheksa kuu puhaskasumiks 1,5 miljonit eurot, aasta varem oli puhaskasum 7,8 miljonit eurot.

Kulumieelseks ärikasumiks (EBITDA) oli kolmandas kvartalis 10,7 miljonit eurot.

Ettevõtte üheksa kuu kaubamahuks kujunes 8,3 miljonit tonni. Kaubagruppide lõikes on ettevõtte teatel kasvutrendis väetised ja keemiakaubad ning langustrendis põlevkivi ja mineraalsed kütused.

Hiljuti uue ärisuunana Soomes kaubavedudega alustanud Operail on Eesti kaubamahtude langusest tingutud äritulude vähenemist kompenseerinud vagunite renditulude kasvuga ühe viiendiku võrra selle aasta esimese kolme kvartali jooksul. 

«Operailil ja meie tütarettevõtetel Operail Leasingul ja Operail Leasing Finlandil on rendile antud enam kui 2400 vagunit rahvusvahelise kaubaveo teenindamiseks,» lisas Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu pressiteates, märkides, et prognoosib jätkuvalt selle ärisuuna kasvu. 

Operail on Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte, mille põhilisteks ärisuundadeks on kaubavedu, vedurite ja vagunite remont ja ehitus ning veeremi rent. Operail gruppi kuuluvad lisaks emaettevõttele AS Operail ka vagunirendi ettevõtted AS Operail Leasing ja Operail Leasing Finland Oy ning Soome raudteeveo ettevõte Operail Finland Oy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles