Pilk taevasse: Jupiterist ja Saturnist saab jõulutäht (2)

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Hiidplaneedid Saturn ja Jupiter läbi Tõrva astronoomiaklubi teleskoobi 21. juulil 2020. Planeetide kujutised on tõstetud ühele fotole kokku. 
Hiidplaneedid Saturn ja Jupiter läbi Tõrva astronoomiaklubi teleskoobi 21. juulil 2020. Planeetide kujutised on tõstetud ühele fotole kokku. Foto: Taavi Niittee

Selle aasta lühima päeva õhtul avaneb meie lõunataevas vaatepilt, mida ei ole Maalt nähtud peaaegu 800 aastat. Viimase aja ühe oodatuma astronoomilise sündmuse käigus kohtuvad taevas Päikesesüsteemi kaks suurimat planeeti, moodustades mõneks ajaks ühe heleda tähesarnase objekti.

Astronoomias võõrapäraselt konjunktsiooniks ja eesti keeles ühenduseks nimetatud nähtus tekib, kui Maalt vaadates jäävad kaks või enam planeeti ühele joonele. 21. detsembri õhtul on nendeks Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter ja suuruselt järgmine, rõngastatud Saturn. Kuigi ühenduse tipuhetkel lahutab neid taevas vaid 0,1 kaarekraadi (võrdluseks täiskuu ketta läbimõõduks on 0,5 kraadi) ja silmale võivad nad paista otsekui üks, asuvad nad tegelikult teineteisest 733 miljoni kilomeetri kaugusel. See on peaaegu viis korda kaugemal kui Maa Päikesest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles