Ostupiirangud: mida tohivad lätlased nädalavahetustel poest soetada?

PM Majandus
Copy
Ostukorv. Illustratiivne foto.
Ostukorv. Illustratiivne foto. Foto: Shutterstock

Läti valitsus piiras koroonaviiruse leviku piiramiseks muu hulgas nädalavahetuse ostlemist ja kehtestas nimekirja kaupadest, mida inimesed laupäeviti ja pühapäeviti soetada võivad.

Seetõttu on lõunapiiril tekkinud nädalavahetusel harjumuspärasega võrreldes vastupidine piirikaubandus: näiteks valkalased on asunud Valgas oma sisseoste tegema.

Kuigi reeglid kehtivad juba teist nädalavahetust, on need ühiskonnas siiski teatavat segadust tekitanud. Seetõttu avaldas Läti rahvusringhääling loetelu toodetest, mida inimesed osta saavad.

  • Kõik apteekides ja veterinaarapteekides müüdavad ravimid ja tooted
  • Mootorikütus ja muu tanklates müüdav kaup, välja arvatud sigaretid, tubakatooted ja alkohol
  • Kauplused võivad müüa toiduaineid, loomatoitu, trükiajakirjandust, ühistranspordi pileteid ning teatud hügieenivahendeid: šampooni, hambaharju, -pastat ja -niiti, seepi, desinfitseerimisvedelikke, salvrätikuid ja paberrätte, rätikuid, laudlinu, juuksekamme või muid kehahoolduseks kasutatavaid harju, naiste hügieenivahendeid, mähkmeid ja laste hügieenivahendeid ning žilette.
  • Täpsem nimekiri hügieenitoodetest, millega võib kaubelda, on avaldatud Läti majandusministeeriumi kodulehel.

Apteegid ja veterinaarapteegid võivad tavapärasel moel tegutseda ja müüa.

Piirangud puudutavad ka turge ja vabas õhus asuvaid müügikohti. Laadad ja jõuluturud on keelatud. Kaugmüüki ja e-kaubandust piirangud ei mõjuta, kauba koju või pakiautomaati tellimine on lubatud.

Sel nädalal soovitas Läti kaupmeeste ühing ka valitsuse otsuse muutmist, kuna jaemüüjad ja ühiskond pole sellega kuigi rahul. Sellest hoolimata püsivad reeglid sellisena, nagu valitsus nad möödunud nädalal kehtestas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles