Investori ABC: Mis on aktsiate avalik esmapakkumine (IPO)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rinki sõnul jõuti 100 000. kliendini poolteist aastat plaanitust varem.
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rinki sõnul jõuti 100 000. kliendini poolteist aastat plaanitust varem. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/

Kolmapäeval lõppes selle aasta oodatuim aktsiate avalik esmapakkumine ehk IPO (Initial Public Offering). Miks ettevõtted esmapakkumisi korraldavad, milleks need head on?

Oma eluea alguses on ettevõtted üldjuhul eraettevõtted, kuuludes kas ühele või mitmele asutajale, perekonnale või inimeste grupile. Igal juhul on neil piiratud arv aktsionäre, ehkki see arv võib ulatuda mitmesajani. Näiteks Tallinki suuromanik on investeerimisfirma Infortar. Infortari suuromanikud on Enn Pant, Ain Hanschmidt ja Kalev Järvelill, aga peale nende veel kümned väikeinvestorid. Ent ikkagi on Infortari näol tegemist eraettevõttega. Kui ettevõte soovib kaasata suuremaid investeeringuid, on üks populaarsemaid võimalusi, ehkki mitte ainus, minna börsile, mille kaudu kaasata sadu, tuhandeid või isegi kümneid tuhandeid uusi investoreid, ja selleks peab ettevõte noteerima oma aktsiad börsil. Börsile minekuks ehk avalikuks ettevõtteks muutmiseks korraldab ettevõte tavaliselt aktsiate avaliku müügi ehk IPO.

Oma eluea alguses on ettevõtted üldjuhul eraettevõtted, kuuludes kas ühele või mitmele asutajale, perekonnale või inimeste grupile. Igal juhul on neil piiratud arv aktsionäre, ehkki see arv võib ulatuda mitmesajani. Näiteks Tallinki suuromanik on investeerimisfirma Infortar. Infortari suuromanikud on Enn Pant, Ain Hanschmidt ja Kalev Järvelill, aga peale nende veel kümned väikeinvestorid. Ent ikkagi on Infortari näol tegemist eraettevõttega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles