Uuring: veerand Eesti elanikkonnast ei oma autot

BNS
Copy
Liiklusummik Narva mnt, Ahtri ja Jõe ristmikul.
Liiklusummik Narva mnt, Ahtri ja Jõe ristmikul. Foto: Tiina Oja

Kindlustusettevõtte Gjensidige tellitud ja Nielseni läbiviidud uuringu andmetel ei oma autot 25 protsenti Eesti inimestest.

Uuringu andmetel ei oma autot 30 protsenti suurlinnaelanikest, 25 protsenti väikelinna elanikest ja 20 protsenti külades elavatest inimestest, teatas Gjensidige.

Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk tõdes, et auto omamine ei ole pelgalt mugavuse küsimus. «Neljandik Eesti ühiskonnast saab ilma autota hakkama, aga enamikul on siiski oma igapäevaelu ilma autota raske ette kujutada,» ütles ta.

Mürk selgitas, et seda on raske ette kujutada eelkõige just väljaspool suurlinnu elavatel inimestel, kelle jaoks võib auto olla hädavajalik, et näiteks käia tööl või sõidutada lapsi lasteaeda ja kooli.

Statistikaameti andmetel on aga autode arv jätkuvalt tõusuteel – kui aastal 2018 oli arvele võetud sõidukeid 740 000, siis 2019. aastaks kasvas see 795 000 sõidukini.

Kuigi autode hulk Eestis iga aastaga tõuseb, valivad Gjensidige andmeil paljud inimesed auto kõrval ka alternatiive – jalgratta, elektritõukeratta, renditava sõiduki või ühistransporditeenuse. 

Suurim osakaal inimesi, kellel isiklikku autot Eestis ei ole, on kuni 19-aastased noored, aga ka kolmandik üle 55-aastaseid ei oma autot. Lisaks tuli uuringust välja ka see, et naised omavad autot harvemini kui mehed – autot ei oma 27 protsenti naistest ning 23 protsenti meestest.

Gjensidige tellitud ja Nielseni läbiviidud uuringus küsitleti igast Balti riigist 1600 inimest vanuses 16 kuni 64. Andmeid koguti 2020. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles