Oktoobris kasvas eksport mullusega võrreldes 10 protsenti

BNS
Copy
Parnu kaubasadam
Parnu kaubasadam Foto: Ants Liigus

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport oktoobris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 10 protsenti, import aga vähenes 5 protsenti. 

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas 75 protsenti kogu ekspordist. Eksport Euroopa Liidu (EL) välistesse riikidesse suurenes 38 protsenti, Euroopa Liitu vähenes aga 2 protsendi võrra, teatas statistikaamet. 

Eestist eksporditi ja imporditi oktoobris kaupu jooksevhindades 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse ülejääk oli 27 miljonit eurot, samas kui eelmise aasta oktoobris oli puudujääk 173 miljonit eurot.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul ületas eksport Eesti päritolu kaupade suurenenud väljaveo tulemusena teist kuud järjest importi. 

«Eesti päritolu kaubad moodustasid kolmveerandi kogu ekspordist ja nende väljavedu suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 21 protsenti. Ekspordi kasvu mõjutas oluliselt Eesti päritolu kommunikatsiooniseadmete, töödeldud raske kütteõli, põlevkivikütteõli ja nisu väljavedu,» selgitas Puura.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mineraalseid tooteid. Kõige rohkem vähenes mehaaniliste masinate eksport.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner oli Soome, järgnesid USA ja Rootsi. Eksport suurenes enim USA-sse, Hollandisse ja Saksamaale.

USA-sse kasvas eksport 2,4 korda ja sinna viidi mullusega võrreldes rohkem kommunikatsiooniseadmeid. Hollandisse viidi nisu ja töödeldud kütust, Saksamaale samuti töödeldud kütust ja puitehitisi ning reeksporditi telefone. Kõige enam vähenes eksport Belgiasse, kuhu veeti vähem mineraalseid tooteid.

Kaupadest toodi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid, mineraalseid tooteid ja mehaanilisi masinaid. Enim vähenes mootorikütuste ja transpordivahendite import ning suurenes mehaaniliste masinate sissevedu.

Kaupu imporditi kõige rohkem Soomest, Saksamaalt ja Lätist. Kaupade sissevedu vähenes enim Leedust ja Valgevenest, kust kahanes kõige rohkem mootorikütuste import. Kaupade sissevedu suurenes enim Hiinast elektriseadmete impordi kasvu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles