Swedbank andis Coop Panga aktsiale ostusoovituse

BNS
Copy
Coop Pank.
Coop Pank. Foto: Eero Vabamaegi/Pm

Swedbank alustas Coop Panga aktsia analüüsimisega, määras aktsia hinnasihiks 1,3 eurot ja andis väärtpaberile ostusoovituse.

«Samal ajal kui 2020. aastat varjutab Covid-19 levikust tulenev kriis, üllatas Eesti laenuturg ligi üheprotsendise kasvuga aasta esimese kaheksa kuu jooksul. Augusti lõpu seisuga oli laenude hulk, mille maksetähtaeg oli vähemalt 60 päeva ületatud, vaid 0,5 protsenti ehk üks madalamaid tasemeid aastast 2001,» kirjutas Swedbanki aktsiaanalüüsi juht Marek Randma panga blogis.

Seetõttu võib pankade varade kvaliteeti Randma sõnul pidada endiselt kõrgeks. «Lisaks, kuna pankade kontsentratsioon on kõrge, siis suudavad pangad sektorina Eestis teenida ligi 10-protsendist omakapitali tootlust ehk ligi kaks korda rohkem kui Euroopas keskmiselt,» sõnas ta.

Randma märkis, et kuigi väiksemad pangad ei saa samavõrd kasu mastaabiefektidest kui suuremad pangad, võivad nad Swedbanki hinnangul leida kõrgemat kasumlikkust kindlatest niššidest.

«Üks selliseid on koostöö Coop Panga ja Coopi jaeketi vahel, millega klientidele pakutakse rohkem teenuseid. Selline koostöö annab lojaalsema kliendi näol pangale konkurentsieelise,» lisas Randma.

Swedbanki ootustes suudab Coop Pank järgmise kolme aasta jooksul suurendada oma laenude mahu miljardi euroni. «Sellega tõstab pank turuosa 4,8 protsendini, säilitab netointressimarginaali 4 protsendi lähedal ning parandab 0,7-kordse kulu/tulu suhte 0,5-ni,» ütles aktsiaanalüüsi juht.

Swedbanki eelduste kohaselt kasvab Coop Panga kasum 5,5 miljonilt eurolt 2019. aastal 14,2 miljoni euroni 2022. aastal. Samadel eeldustel kasvab panga omakapitali tootlus (ROE) 8,5 protsendilt 12,5 protsendini.

Randma märkis, et Swedbanki määratud hinnasihi juures, milleks on 1,3 eurot, on Coopi aktsia turuhinna ja raamatupidamisväärtuse suhe (P/B) 1,2-kordne, mida õigustavad varade kasv ja ROE paranemine. Praegune aktsiahind hindab 2020. aasta oodatavaks P/B-suhteks 1,0, mis on Swedbanki hinnangul madal.

Reede päeval kauples Coop Panga aktsia Tallinna börsil 1,144 euro tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles