Eesti Energia tahab osa Serbia põlevkiviõliärist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia ei  taha leppida  üksnes kodumaise põlevkivitooodanguga.
Eesti Energia ei taha leppida üksnes kodumaise põlevkivitooodanguga. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia põlevkivitehnoloogia ekspordiplaane võib võrrelda maailmavallutamisega, lisaks Jordaaniale ja USA-le sihib Eesti riigifirma põlevkiviõliprojekti Serbias, samuti Hiinas.

«Meil on huvi kõikide riikide vastu, kus leidub põlevkivi,» lausus Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive plaane kommenteerides.

Serbia plaanib kasutusele võtta riigi kaguosas Aliksnacis paikneva kahe miljardi tonnise põlevkivivaru, millest saaks järgneva kümne aasta jooksul toota 60 miljardi dollari väärtuses põlevkiviõli. Kui tootmine käima saab, oleks aastane õlitootmise maht riigi keskkonnaministeeriumi hinnangul 500 000 – 600 000 tonni, asendamaks osa praegu 1,8–2,7 miljoni tonnini ulatuvast impordist.

Serbia keskkonna- ja kaevandusministeeriumi kantsleri Zdravko Dragosavljevici sõnul on projekti investeerimise vastu huvi tundnud Eesti Energia, samuti Briti-Venemaa konsortsium Zao Star. Dragosavljevici kinnitusel kuulutatakse konkurss maardlate kasutamiseks ja parima tehnoloogia pakkuja leidmiseks välja selle aasta keskel.

Serbia nuputab

«Serbial on põlevkivi ning mõeldakse, kas ja kuidas seda kasutusele võtta,» rääkis Liive, kelle sõnul on huvi tuntud ka Eesti Energia tehnoloogia vastu. Novembris kohtus Serbia keskkonna- ja kaevandusminister Oliver Dulic majandusminister Juhan Partsiga. «Vastastikune tundmaõppimine käib,» kinnitas Liive.

Liive sõnul ei ole siiski otsustatud, kas Eesti Energia Serbia konkursist osa võtab. Samuti on vara öelda, kas ettevõte soovib ise Serbias projekti arendada või müüakse vaid tehnoloogia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles