Naftakartell vaidleb: kas pumbata rohkem või mitte (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmesriigid nõuavad, et eelkõige Venemaa, Nigeeria ja Iraak vähendaksid nafta ületootmist
Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmesriigid nõuavad, et eelkõige Venemaa, Nigeeria ja Iraak vähendaksid nafta ületootmist Foto: RAMZI BOUDINA/REUTERS

Kui eilseks oli nafta hind tegemas kuu suurimat tõusu, on kohalikud kütuste jaemüüjad hoidnud bensiini hinna stabiilsena, ja seda septembri keskpaigast saadik. Vaid diislikütuse hinda, mida mõni päev enne mai algust alandati seoses maist jõustunud aktsiisilangetamisega alla euro liiter, tõsteti nüüd eelmisel nädalal eurost kallimaks tagasi.

Tõsi, reedel tehti sõidukiomanikele väike musta reede kingitus, alandades bensiini hinda alguses kaheksa, hiljem kümne sendi võrra liitrist, aga eile oli bensiini hind juba senisel tasemel tagasi.

Mis saab autokütuste hinnast tulevikus, sõltub paljuski sellest, mida otsustavad Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ja naftakartelli mittekuuluvad kümme naftatootjat täna.

Möödunud nädalal kerkis Brenti toornafta hind peaaegu 50 dollarini barrel ehk hinnatasemeni, mida pole nähtud alates märtsi algusest. Kuuga on autokütuste tooraine kallinenud enam kui veerandi võrra, mis on suurim kuine hinnatõus alates maist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles