Paberipuidu turu kohale kogunevad mustad pilved

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormimurd. Illustratiivne pilt.
Tormimurd. Illustratiivne pilt. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Paberipuidu turul on ajad keerulised ning küttepuude hind langenud, selgub erametsakeskuse 2011. aasta lõpukvartali puiduturu ülevaatest.

Puiduturul piirdub nähtav tulevik hetkel vaid kuni esimese kvartaliga, märgib erametsakeskuse turuülevaade. Kõige mustemad pilved tunduvad olevat paberipuiduturu kohal, oluliselt on langenud ka küttepuude hind. RMK on värskelt teatanud elanikele müüdava küttepuidu hindade 15-protsendisest allahindlusest.

Palgiturul, mis otseselt sõltuv sae- ja höövelmaterjali turust, on hinnad küll langenud, kuid mahud ei ole vähenenud. Liiga madalad kütte- ja paberipuidu hinnad võivad aga täiendava palgi turule toomist pidurdama hakata.

Aasta lõpp tuli praktiliselt palja maa ja viimase kümnendi ühe vägevaima tormiga.  Metsad pääsesid õnneks kergemini kui elektriliinid. Valdavalt murti puid üle Eesti üksikult või väiksemate gruppidena. Mõnes piirkonnas, eriti Lääne-Virumaal, Harjumaal, Järvamaal ja Tartumaal, tuleb teha ka sanitaarlageraiet.

Riigimets hindab esialgselt tormist tingitud sanitaarraiete mahuks  40 000 tihumeetrit, millest lageraied moodustavad 25 000 tihumeetrit. Erametsas jäävad tormikahjustused ca 100 000 tihumeetri piiresse. Tormimurru likvideerimisega lisandub turule täiendavad puidu kogused, mis sisaldavad tavapärasest suuremal hulgal paberi- ja küttepuitu.

Erametsaomanikel tasub olla tähelepanelik, sest tormimuru koristamata jätmine võib tähendada täiendavaid ja juba hoopis ulatuslikumaid üraskirüüsteid, mille likvideerimisega saabki ainult küttepuitu. Seega vaatamata mitte kõige paremale turusituatsioonile tuleb vajalikud raied ikkagi ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles