Itaalia vingub Monti reformide käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti
Itaalia peaminister Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia tehnokraatlik valitsus võttis vastu meetmetepaketi, mis peaks liberaliseerima sügavasse langusse suunduva majanduse. Valjenev protestikisa kõlab üle kogu maa.

«Aastakümneid on Itaalia majandust pärssinud kolm pidurit: nõrk konkurents; ebapiisav infrastruktuur; ja keerukas halduskord,» ütles peaminister Mario Monti värskeid meetmeid tutvustades.

Kuuldes kabineti otsusest, blokeerisid Rooma kesklinna taksojuhid, kes on nädal aega igas Itaalia nurgas oma elukutse avamise vastu meelt avaldanud.

Sitsiilias napib kütust, kuna kõrgete bensiinihindade peale pahased veoautojuhid ja põllumajandustöötajad on pannud püsti barrikaadid.

Streikida plaanivad ka farmatseudid, bensiinijaamade operaatorid ja advokaadid. Mõjuvõimsad gildid ei taha kuuldagi elukutsete avamisest ja miinimumtariifide kaotamisest.

«Pool Itaaliat on valmis valitsusele sõda kuulutama,» seisis päevalehe Il Giornale esilehel, mis kuulub endise peaministri Silvio Berlusconi perekonnale. Novembris tagasiastunud Berlusconil on siiani parlamendis jäme ots, millest sõltub Monti mittevalitud tehnokraatide toetus.

Uus korraldus rakendub alates allakirjutamisest riigipea poolt, kuid vajab jõussejäämiseks parlamendi heakskiitu kahe kuu jooksul. Kuna paljud parlamendiliikmed on ühtlasi ka advokaadid ja notarid, kelle pihta reform on suunatud, kardavad analüütikud, et huvigrupid asuvad seadust lahjendama.

Pakett võtab sihikule ka gaasi- ja elektrituru, kindlustussektori ja avaliku teenistuse (kohalikul tasandil). Meelitamaks ligi välisinvesteeringuid, pannakse püsti kohus, mis hakkab kiirendama ärialaseid hagisid. Üle vaadatakse telesageduste jaotamise protsess, mis paljude arvates on soosinud Berlusconi firmat Mediaset.

Berlusconi, kelle valitsus Itaaliat liberaliseerida ei suutnud, ütles, et parlamendiliikmetel on võimalus muuta neid osi seadusest, «mis meie meelest ei ole arengu ja kasvu seisukohast määravad».

Vasaktsentristlike demokraatide liider Pierluigi Bersani ütles, et «teha tuleks palju rohkem. Ja paremini.»

Vaatamata streikidele on Monti toetus arvamusküsitluste valguses tugev. Nagu näib, on endine ELi konkurentsivolinik valmis tormi trotsima. Sel nädalal ütles ta Financial Timesile, et muretseb rohkem euroala riigivõlakriisi juhtimise, kui koduste protestide pärast.

Detsembris kinnitas Monti 30 miljardi eurose kasinuskava, mis põhineb maksukergitustel ja kulukärbetel ning peaks eelarve aastaks 2013 tasakaalu tooma.

Nüüd on algamas majanduse liberaliseerimine, esimene samm on tööjõuturu reform. Ametiühingud on häälekalt selle vastu, et koondamine kergemaks läheks.

5 miljardit eurot on eraldatud infrastruktuuride tarvis, mis peaks edendama konkurentsi ja elavdama majandust pärast kümme aastat kestnud stagnatsiooni.

2011. aasta viimaste kuudega libises Itaalia majanduslangusse, Rahvusvaheline Valuutafond prognoosib tänavuseks 2,2-protsendilist langust.

Analüütikute hinnangul tuleb Monti reformide käegakatsutavaid vilju oodata veel kaua, samal ajal kasvab Itaalia 1,9 triljoni eurone võlamägi üha kõrgemaks.

«Pikemas perspektiivis on struktuursed reformid kasvu edendamiseks olulised, kuid nad kannavad [ilmselt] vilja alles mitme aasta pärast. Aeglustumise ja kärbete kontekstis, mis lähiperspektiivis pärsivad tootmist, kestab süvenev majanduslangus kuni 2013. aasta lõpuni,» ütlesid Roubini Global Economicsi analüütikud.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles