Elektrihinnad tõusevad reedel erakordselt kõrgeks (5)

BNS
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: pexels.com

Reede õhtul alates kella 17st kerkivad elektri turuhinnad kahel tunnil 200 euroni megavatt-tunni kohta ja ühel tunnil 150 euroni megavatt-tunni kohta, olles tavapärastest elektri turuhindadest kordades kõrgemad. 

Järsu hinnatõusu põhjuseks on peamiselt regiooni madal tuuleelektri toodang, Skandinaavia tuumaelektrijaamade avariide tõttu piiratud tuumaelektri toodang ja elektritarbimise kiire tõus madala õhutemperatuuri pärast, teatas Eesti Energia.

«Täna öösel olid elektri turuhinnad väga madalad ja Narva elektrijaamad olid seetõttu miinimumilähedase 50 megavati alla koormatud. Varahommikul alustasime elektrijaamade tootmisvõimsuse kasvatamist ning lõunaks oli võimsus juba 800 megavatti,» ütles Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo.

Eesti Energia hinnangul kujuneksid tänaõhtused kõrged elektrihinnad ilma Narva elektrijaamadeta oluliselt kõrgemaks, sest võimsuste puudujäägi korvamiseks oleks tulnud Skandinaavias käivitada kütteõlil töötavad elektrijaamad, mille toodangu omahind on väga kõrge.

Tänase ööpäeva jooksul on kõige kõrgema ja madalaima elektri tunnihinna vahe üle 100 korra. Madalaim tunnihind oli öösel 1,53 eurot megavatt-tunni kohta ja kõrgeim hind on täna õhtul kella 18st, kus tunnihinnaks on 200,89 eurot megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles