Google lõpetab Google Photos piiramatu pilveruumi kampaaniat

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
Foto: Primakov / Shutterstock

Google Photos on olnud läbi aastate üks mugavamaid viise enda tehtud pilte säilitada ja jagada – neid saab hoida pilves ilma ruumipiiranguteta. Nüüd aga aktiivsete kasutajate kasvuga peab Google oma strateegiat muutma.

Nimelt alates 1. juunist 2021 piiramatu hoiuruumi kõrges kvaliteedis fotode tarvis enam ei ole ning iga lisatud foto läheb Google Drive’i 15 GB limiidi alla. «Kõrge kvaliteet» Google’i mõttes on 16 MP – kui foto on suurem, siis seda salvestatakse ümber 16 MP kvaliteedis. Kuni järgmise aasta juunini töötab vana süsteem edasi ning ükski foto ei kao pilvest ära, kuid pärast uue reeglistiku käivitamist iga foto, olgu see originaal-, kõrges- või ekspresskvaliteedis (3 MP), läheb Google Drive’i 15 GB limiidi alla.

Uurides lähemalt, üks keskmine telefonikaamera on 12 MP ning sellise sensoriga tehtud foto võib võtta 3-4 MB. Sellisel juhul 1 GB täitmiseks peab tegema 250-300 fotot, 10 GB täitmiseks vastavalt 2500-3000 fotot. Arvestades, et fotode hoiustamisel peaks kasutaja ideaalis pärast salvestamist neid läbi vaatama ja ebavajalikud ära kustutama, siis ei tundu see nii suur probleem. Kuid kindlasti lisab see tööd neile, kes teevad tõesti palju fotosid oma telefonidega – väliseid andmekandjaid hakatakse kasutama palju rohkem.

Foto: Google

See samm on Google’i poolt loogiline – Google Photo kasutajate arv on aastatega kasvanud tohutult suureks ning serverite ülalpidamiskulud on läinud samuti aina kallimaks. Sellega turundab Google ka oma Google One tellimust, mis lisab 100 GB pilveruumi Google Photode, Gmaili ja Drive’i jaoks ning maksab kaks eurot kuus.

Selline lähenemine ei pruugi tunduda väga kasutajasõbralik, kuid tehnoloogilises mõttes on see loogiline – ruum internetis ei või «otsa saada», kuid kõige eest peab ikkagi maksma ning tundub, et Google Photos sellises kontekstis enam iseennast ülal pidada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles