Euroopa pangad valmistuvad halvimaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusaastaöö Frankfurdis Euroopa Keskpanga ees, samas kohas tähistati kümne aasta eest euro kasutuselevõttu.
Uusaastaöö Frankfurdis Euroopa Keskpanga ees, samas kohas tähistati kümne aasta eest euro kasutuselevõttu. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa pangad valmistuvad regiooni võla- ja panganduskriisi võimalikuks halvenemiseks suurendades bilansis raha hulka ning vähendades uutele klientidele antud laenude osakaalu.

Euroopa riikidel on vaja sel aastal lunastada võlakirju 640 miljardi väärtuses, sellest 40 protsenti juba enne märtsi lõppu, mistõttu pangad kuhjavad bilanssidesse raha, et katta võimalikke kahjusid, kirjutab Reuters.

Taoline raha otsas istumine illustreerib selgelt närvilisust isegi tingimustes kus Euroopa Keskpank süstis pangandussüsteemi 489 miljardit eurot. Hoiuste maht Euroopa Keskpangas kasvas sel nädalal rekordilise 528 miljardi euroni ehk isegi kõrgemale tasemele kui pärast Lehman Brothersi kokkuvarisemist.

«On suur kartus, et asjad võivad minna palju hullemaks,» ütles uudisteagentuurile investeerimisfirma Nord/LB riiklike võlakirjadega kauplemise üksuse juht Bernd Hartwig. «Poliitilisi otsuseid võetakse vastu liiga aeglased ning enamik panku lisavad igaks juhuks likviidsust juhuks kui midagi peaks juhtuma,» selgitas Hartwig ning lisas, et pangad on väga mures, et uus kriis võib tulla suurem kui 2008. aastal.

Paljud pangad on võtnud vastu otsuse oodata.

«Paljude pankade jaoks on küsimus ellujäämises ning Euroopa Keskpanga laenuga ostsid nad lihtsalt lisaaega,» ütles ühe Euroopa suurema panga võlakirjadega kaupleja.

Turgude optimism võib olla enneaegne. Ehkki riikide viimased võlakirjaoksjonid on läinud hästi, on järelturg endiselt nõrk ning pole näha märke, et pangad kasutaksid värsket raha riikide võlakirjade ostmiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles