Hinnad langesid juba seitsmendat kuud järjest

BNS
Copy
Ostukorv.
Ostukorv. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Statistikaameti andmetel langes tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 1,5 protsenti.

Möödunud aasta sama kuuga võrreldes olid kaubad 0,9 ja teenused 2,4 protsenti odavamad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanov ütles, et eelmise aasta oktoobriga võrreldes olid tarbijahinnaindeksi põhilisteks mõjutajateks mootorikütuse ja lennukipiletite odavnemine.

«Diislikütuse hinnad langesid 28,3 ja bensiini hinnad 8,3 protsenti, oktoobriks ostetud lennukipiletid aga olid mullusest 42 protsenti odavamad,» sõnas Trasanov.

Vastupidises suunas mõjutas tarbijahinnaindeksi muutust enim toidu 2-protsendine kallinemine, kus värske puuvili oli 12,5 ning liha ja lihatooted 4,4 protsenti mullusest kallimad.

Toidukaupadest kallinesid möödunud aasta oktoobriga võrreldes rohkem veel 10,9 protsendiga muud jahusegud ja 10,5 protsendiga väikelastetoit ning odavnesid 12,2 protsendiga või ja 11,8 protsendiga külmutatud puuvili ning marjad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta sama kuuga võrreldes 6 ja mittereguleeritavad hinnad 0,3 protsenti.

Septembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksi langust mitmes kaubagrupis oktoobris toimunud erinevad kampaaniad. Samuti olid oktoobriks ostetud lennukipiletid 13,5 ja hotelliteenused 10 protsenti odavamad.

Aastatagusega võrreldes hakkasid hinnad sellel aastal langema aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles