Eesti idufirmad tasusid tööjõumaksudeks rekordilise summa (2)

Copy
sTARTUp Day ülikooli spordihallis. Pildil Kenneth Muuli (paremal) ja Kristo Epner idufirmast Adovinci.
sTARTUp Day ülikooli spordihallis. Pildil Kenneth Muuli (paremal) ja Kristo Epner idufirmast Adovinci. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti idufirmade koondkäive jõudis 2020. aasta kolmanda kvartali järel 562 miljoni euroni, kasvades eelmise aasta üheksa kuuga võrreldes 41 protsenti. Tööjõumakse on kolme kvartaliga tasutud 73 miljonit eurot, mida on kolmandiku võrra rohkem kui 2019. aastal.

Startup Estonia loodud Eesti idufirmade andmebaasi (Estonian Startup Database) põhjal tegutseb Eestis kokku 1110 iduettevõtet, kellest 257 on tegutsenud vähemalt viis aastat. 

Tänavusel aastal on asutatud 66 uut iduettevõtet. 

Maksuameti statistika näitab, et kolmanda kvartali lõpuks töötas Eesti startup-sektoris 6329 inimest, mida on kolm protsenti enam kui möödunud aastal. Suurim tööandja on jätkuvalt Transferwise 939 töötajaga, järgnevad Bolt (606) ja Pipedrive (389).

Suurimad tööandjad on ka suurimad tööjõumaksude maksjad. Transferwise maksis tööjõukuludelt üheksal esimesel kuul 10,6, Bolt 8,6 ja Pipedrive 7,2 miljonit eurot. 

Tänavu aasta ettevõtjaks valitud Kaarel Kotkase idufirma Veriff tasus riigikassasse 2,9 miljonit tööjõumakse ja Bitcoinide ostuplatvorm Paxful 2,7 miljonit eurot.

Käibe poolest on ülekaalukalt Eesti suurim idufirma sõidujagamisplatvorm Bolt, kes on üheksa kuuga teeninud 214 miljonit eurot. Järgnevad Pipedrive (47,1 miljonit eurot), Adcash (20,1 miljonit eurot), Fiizy (11,3 miljonit eurot) ja Synctuition (11,2 miljonit eurot). 

Transferwise pole pärast peakontori Londonisse kolimist Eestis käivet näidanud. 

Tooni annavad finantstehnoloogia ja äritarkvara

Enim iduettevõtteid tegutseb Eestis äritarkvara ja tööjõuteenuste alal. Sellest sektoris on andmebaasis 194 ettevõtet ehk 17,5 protsenti kõikidest Eesti idufirmadest. Äritarkvara ja tööjõuteenuseid pakkuvate iduettevõtete üheksa kuu kogukäive moodustas 103,2 miljonit eurot. Neis firmades töötab kokku 1175 inimest, suurimad tööjõumaksude maksjad olid Pipedrive (7,2 miljonit eurot), Scoro (1,1 miljonit eurot) ja Testilo (1 miljon eurot).

Finantstehnoloogia ettevõtted moodustavad 13 protsenti Startup Estonia andmebaasis olevatest idufirmadest. Kokku on nimistus 141 ettevõtet, kelle kolme kvartali kogukäive ulatus 45,8 miljoni euroni. Finantstehnoloogia iduettevõtetes töötas kolmanda kvartali seisuga 1692 inimest ja tööjõumakse tasuti esimese kolme kvartaliga kokku 20,9 miljonit eurot. Suurimad tööandjad olid Transferwise, Monese ja Paxful.

Suuruselt kolmas valdkond Eesti idusektoris on reklaami- ja loometehnoloogia, milles tegutseb 110 ettevõtet kokku 251 töötajaga. Selle valdkonna kogukäive ulatus üheksa kuuga 45,6 miljoni euroni ja tööjõumakse tasuti 2,4 miljonit eurot. Suurim tööandja oli Adcash, kellele järgnesid Digital Sputnik ja NEXD.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles