Miks saab müügimees rohkem palka kui insener?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügimees saab rohkem palka kui insener
Müügimees saab rohkem palka kui insener Foto: SCANPIX

Palju on räägitud sellest, et Eestis on puudu inseneridest ja teistest tehnilise taustaga inimestest, paraku on aga isegi Tallinna Tehnikaülikoolis kõige rahvarohkem just sotsiaalteaduskond. Siin võib ennekõike süüdistada palganumbreid.

Arengufondi talendifoorumil arutati, kuidas talente Eestisse tuua ning kuidas neid siin hoida ning milliseid andeid ja oskusi meil üldse vaja oleks.

Teadupärast käib maailmas võitlus talentide pärast ning lisaks ettevõtetele konkureerivad andekate inimeste meelitamises ka riigid. Samuti on lisaks tööpuudusele Eestis üha enam jutuks ka tööjõupuudus.

Ennekõike kurdavad ettevõtjaid, et insenere ei ole võimalik leida. Näiteks Bo Hendriksson, ABB juht Baltimaades, on märkinud, et Eestisse on väga keeruline suurt tootmist tuua, kuna siinsel tööjõuturul napib tehniliste teadmistega inimesi.

Tõsi on aga ka see, et täna saavad müügimehed paremat palka kui insenerid ning seepärast tõdes ka Tallinna Tehnikaülikooli organisatsiooni ja juhtimise õppetooli professor Milvi Tepp, et motivatsioon õppida inseneriks on kasin. Ning pelgalt palganumbreid vaadates ta seda oma lastele ei soovitaks.

«Mis sõnumi annab insenerile see, kui ta saab vähem palka kui jurist või müügimees?» küsis Tepp.

Lauri Karp Treasury View juhtkonnast märkis aga, et see, kui müügimees saab rohkem palka on igati põhjendatud, sest müügimees kasvatab käivet. Tema hinnangul ei käi ka inseneride käsi Eestis kehvasti.

«Me oleme võrrelnud inimeste palka Saksamaal ja Eestis ning viinud arenduse Saksamaale, kuna seal on odavam,» lisas Karp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles