PRFoods kaotas käivet ja jäi pea kahe miljoniga kahjumisse

BNS
Copy
Ettevõtja, PRFoodsi juht Indrek Kasela
Ettevõtja, PRFoodsi juht Indrek Kasela Foto: Eero Vabamägi

AS-i PRFoods 30. juunil lõppenud majandusaasta konsolideeritud müügitulu langes 8,7 protsenti, 78,3 miljonile eurole, 1,3 miljoni eurone puhaskahjum süvenes 1,9 miljonile eurole.

Ettevõtte majandusaasta viimase kvartali ehk tänavuse teise kvartali finantstulemusi mõjutas tugevalt Covid-19ga seotud eriolukord kõikides riikides, kus grupi ettevõtted tegutsevad, teatas PRFoods börsile. Juhtkonna hinnangul võib olukorda ja konkurentide tulemusi arvestades aastaga rahule jääda.

«Finantsaasta esimese poolaasta tulemuste põhjal ootasime palju tugevamat tulemust. Arvestades, et juba jaanuarist oli Hiinas levima hakanud koroonaviiruse mõju globaalsele nõudlusele ja kalahinnale negatiivne, suutsime teisel poolaastal reageerida rahuldavalt, kuid kogu turu languse taustal oli ülimalt keeruline saavutada kõrgemat tulemust,» märkis juhtkond.

Hotellide, restoranide ja toitlustuse sektori (HoReCa) piirangud ning lennutranspordi drastiline vähenemine mõjutasid ettevõtte käivet juba märtsi keskpaigast, taastumine on olnud PRFoodsi põhiturgudel ehk Soomes ja Suurbritannias siiani vaevaline. Lõhe ja forellihinna languse tõttu on odavnenud ka lõpptooted eriti Soome turul, mis mõjutab kasumlikkust.

Majandusaasta käibe vähenemisele avaldas suurimat mõju aruandeperioodi viimase kvartali 29,5-protsendine müügilangus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Lisaks toimus 2019.-2020. aastal muudatus tooteportfellis, kus värske kala ja filee osakaal suurenes 4 protsendipunkti ning suitsutatud toodete osakaal vastavalt vähenes.

Värske kala ja filee müügihinda mõjutab lõhe ja forelli ekspordi turuhind, mis on kalendriaasta algusest langustrendis. Analüütikute ja Fishpooli lõhe tulevikuhindade baasil saab eeldada alles 2021. aastal hindade kasvu ning nõudluse suurenemist kuni 9 protsendi võrra. 

Grupi kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli 1,9 miljonit eurot, kasvades eelmise aastaga võrreldes 8 protsenti.

Ettevõtte netovõlgnevus oli 30. juuni seisuga 20,7 miljonit eurot. Grupi käibekapital oli negatiivne, lühiajalised kohustused ületavad käibevarade taset ligi 4 miljoni euro võrra. Elimineerides lühiajalised kohustused seotud osapooltega, kellega grupp saab vajadusel sõlmida kuni aastase maksetähtaja, on grupi käibekapital positiivne.

Juhtkond hindab Covid-19 otseseks negatiivseks mõjuks EBITDA-le 600 000 eurot. Grupi ettevõtted on vähendanud nii tootmis- kui ka kontoritöötajate tööaega ja töötasu 10-30 protsenti. Kontserni ettevõtted Eestis ja Suurbritannias on kasutanud ka riiklikke toetusi.

Viimases kvartalis alustati kulude kokkuhoiuprogrammi, mis kärbib aastakulusid ligikaudu 400 000 euro võrra. «Arvestades grupi ettevõtete regionaalset positsiooni usume, et suudame olukorraga konkurentidest paremini hakkama saada,» kommenteeris juhtkond tulevikuväljavaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles