Suurpank sai miljardeid dollareid trahvi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Malaisia riikliku investeerimisfondi 1MDB skandaali tõttu on Goldman Sachs pidanud maksma üle kuue miljardi dollari trahvi. 
Malaisia riikliku investeerimisfondi 1MDB skandaali tõttu on Goldman Sachs pidanud maksma üle kuue miljardi dollari trahvi. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP

Üle-eelmisel neljapäeval tunnistas investeerimispank Goldman Sachs, et rikkus USA korruptsioonivastast seadust, nõustus maksma regulaatoritele miljardeid dollareid trahve ning karistas trahvidega tippjuhte. Süü omaksvõtmine pani punkti ühele suurimale skandaalile Wall Streeti ajaloos.

Kokkuleppe kohaselt maksab panga Aasia filiaal 2,3 miljardit dollarit trahvi ja loobub 600 miljonist dollarit, mis investeerimispank teenis koostöös 1MBDga. Trahvisumma läheb jagamisele kolme USA, kahe Suurbritannia, Malaisia ja Hongkongi järelevalveorgani vahel.

Juulis nõustus pank paralleelse uurimise tulemusena maksma Malaisia valitsusele kuni 3,9 miljardit dollarit.

Koos varasemate trahvidega on Goldman pidanud Malaisia riikliku investeerimisfondi 1MDB skandaali tõttu maksma trahve üle kuue miljardi dollari, mis on umbes kolmandik ettevõtte aastakasumist.

Lisaks vähendab Goldman panga tegevjuhi David Solomoni ja veel kolme tippjuhi boonuseid ning võtab tagasi miljoneid dollareid juba makstud boonust eelmiselt tegevjuhilt Lloyd Blankfeinilt ja veel mõnelt pangast lahkunud endiselt tippjuhilt.

Goldman võttis oma tippjuhtide kompensatsioonipakettidest maha 174 miljonit dollarit ning maksis nelja riigi järelevalveorganile kokku peaaegu kolm miljardit dollarit trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles