Balti riikide noortel pole piisavalt raha kodu ostmiseks (9)

BNS
Copy
Tartu linn.
Tartu linn. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Luminori panga uuring näitab, et pea pooled Eesti, Läti ja Leedu noored soovivad järgmise viie aasta jooksul soetada oma kodu. Samas on selle peamiseks takistuseks liiga väike sissetulek ja omaosaluse puudumine.

Luminori tellimusel kolmes Balti riigis septembris ja oktoobris 20–30-aastaste noorte seas läbiviidud uuring näitas, et enamik selle vanusegrupi noortest elab juba vanematest eraldi, teatas pank.

Koos vanematega elab 30 protsenti Läti, 23 protsenti Leedu ja 19 protsenti Eesti noortest, sealjuures elavad noored mehed sagedamini vanematega koos kui noored naised.

Märgatav osa uuringus osalenutest elab kas üürikodus või mitte endale kuuluval pinnal. Seetõttu sooviksid pooled või peaaegu pooled neist endale järgmise viie aasta jooksul päris oma kodu osta – Eestis 50 protsenti, Leedus 54 ja Lätis 42 protsenti vastanuist. Lisaks nõustub suurem osa vastanutest väitega, et kinnisvara on tulevikule mõeldes hea investeering.

Väike sissetulek ja olematud säästud

Luminori krediiditoodete juhi Heiki Raadiku sõnul näitab uuring, et noored mõistavad oma kodu soetamise tähtsust, samas on 20–30-aastased tihti probleemi ees, et neil pole piisavalt sääste esimeseks sissemakseks.

Oma kodu ostmise soovi täitumist raskendavad uuringu järgi eelkõige madal sissetulek ja omaosaluse puudumine. Liiga madalat sissetulekut kui peamist takistust tõstab esile 67 protsenti Läti, 57 protsenti Eesti ja 54 protsenti Leedu noortest.

Eestis suudavad noored säästa kodulaenu võtmiseks kõige sagedamini 201–300 eurot kuus – 21 protsenti naistest, 28 protsenti meestest. Leedus on sagedasim sääst samuti 201–300 eurot kuus – 25 protsenti naistest, 26 protsenti meestest. Lätis jaguneb meeste säästmisvõimekus võrdselt vahemike 101–200 ja 201–300 euro vahel – mõlemal 23 protsenti meestest – ning naiste puhul on sagedasim vahemik 101–200 eurot.

Kolm tähtsaimat kriteeriumi oma kodu valimisel on noorte jaoks asukoht, hind ning kinnisvara üldine seisund. Võimalusel eelistaksid 40 protsenti Läti noortest eramaja Riiat ümbritsevas Pieriga piirkonnas, leedukatest 34 protsenti eramaja mõnes väiksemas linnas ning 33 protsenti eestlastest eramaja maal.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles