Graafikakaartide turul on taas tugev konkurents

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
AMD Radeon 6000-seeria kaardi jahuti. AMD on lõppude lõpuks loobunud kehvast ühe ventilaatoriga jahutist.
AMD Radeon 6000-seeria kaardi jahuti. AMD on lõppude lõpuks loobunud kehvast ühe ventilaatoriga jahutist. Foto: AMD

Oktoobri alguses näitas AMD oma uute Ryzen 5000 seeria protsessoreid, mis pakuvad Inteli CPUdele tugevat konkurentsi kõigil eesrinnetel. Nüüd avalikustas AMD ka oma Radeoni seeria lipulaevu, mis paberi peal alustab ka kallineval graafikakaartide turul kauaoodatud hinna- ja kvaliteedisõda.

Tehnoloogiagigant näitas kolme graafikakaarti – RX 6800, RX 6800 XT ja RX 6900 XT, mis hakkavad konkureerima vastavalt NVIDIA GeForce RTX 3070, RTX 3080 ja RTX 3090 videokaartidega. NVIDIA GeForce on aastakümneid olnud tugevam bränd kui vana ATi ja nüüd Radeon, kuid viimastel aastatel pidevalt tõusvate hindade ja kaartide kehva saadavusega hakkab see maine vaikselt hääbuma. Nüüd on AMD Radeonil õige hetk näidata ennast kui tugevat alternatiivi NVIDIA GeForce'ile.

Loe lähemalt: Intel kaotab protsessorite sõja – AMD Ryzen 5000 seeria on maailma võimsaim

Kui eelmise põlvkonna RX 5000 seeria hõivas keskklassi tootekihti, siis RX 6000 seeriaga tahab AMD pakkuda kõiki kategooriaid läbivat portfooliot. Kasutades väga edukat TSMC 7 nm tootmisprotsessi, saab AMD pakkuda nende kaartidega mitte ainult võrdväärset jõudlust ja energiatõhusust, vaid ka kaartide saadavust, mis on NVIDIA toodete puhul üks suurimaid miinuseid.

Kõik kolm uut kaarti on üles ehitatud RDNA 2 mikroarhitektuuri peal, mis on aluseks ka Xbox Series X/S ja PlayStation 5 konsoolides olevale graafilisele kiibile. See tähendab, et arvutile ilmuvad konsoolimängud peaksid olema automaatselt optimeeritud AMD Radeoni kaartidele. Lisaks sellele on neil kaartidel «DirectX XII Ultimate» raames natiivne DXR ehk DirectX RayTracing, DirectStorage API, denoising ehk kiirtejälitusejärgse visuaalse müra eemaldamise ja paljude muude tehnoloogiate tugi – täpselt sama komplekt nagu ka uutes mängukonsoolides.

AMD integreerib oma FidelityFX avatud lähtekoodiga tehnoloogiaid paljudesse mängudesse tänu Microsofti DirectX XII Ultimate tarkvarapaketile.
AMD integreerib oma FidelityFX avatud lähtekoodiga tehnoloogiaid paljudesse mängudesse tänu Microsofti DirectX XII Ultimate tarkvarapaketile. Foto: AMD

Lisaks aga tarkvaralistele uuendustele on AMD lisanud niinimetatud Infinity Cache tehnoloogiat kiibi sisse, mis võimaldab vähendada aeglasest videomälust tekkivat pudelikaela. Seeläbi vähendab AMD sõltuvust laiadest mälusiinidest, näiteks 384-bitise asemel saab palju efektiivsemalt kasutada odavamat, väiksemat ja energiatõhusamat 256-bitist mälusiini, kombineerides seda Infinity Cache’iga. Kuigi see suurendab üldist kiibi pindala, mis vähendab saadavust, arvestades TSMC 7 nm tootlikkust, ei peaks see probleemiks olema.

RX 6000 on samuti kõigi aegade kõrgemate taktsagedustega videokaardid – keskmine mängu jooksul saavutatav «boost clock» ulatub kuni 2,25 GHz, mis ei ole tavatarbija kaartidel vaikimisi sättena varem nähtud. Kõikides kaartides on samuti 16 GB GDDR6 videomälu 256 bitisel-mälusiinil.

AMD Radeoni RDNA 2 kiip. Pikad rohelised jooned kiibi ülemises ja alumises otsas on Infinity Cache, mis ühendab kõiki kiibi osi. See põhineb AMD Ryzeni protsessorites kasutataval Game Cache'i ja Infinity Fabrici tehnoloogiatel.
AMD Radeoni RDNA 2 kiip. Pikad rohelised jooned kiibi ülemises ja alumises otsas on Infinity Cache, mis ühendab kõiki kiibi osi. See põhineb AMD Ryzeni protsessorites kasutataval Game Cache'i ja Infinity Fabrici tehnoloogiatel. Foto: AMD

Üks tehnoloogilises mõttes põnevamaid uuendusi on kaartide sünergilisus AMD Ryzen 5000 seeria protsessoritega. AMD teatab, et kasutades Radeoni ja Ryzeni tooteid ühes 500-seeria kiibistikul põhinevas süsteemis, saab protsessor ligi Radeoni kaartide videomälule, mis võimaldaks kiiremat otsest kontakti CPU ja GPU vahel, võrreldes PCIe standardiga. Tundub, et AMD, olles ainus CPU ja GPU litsentse omav firma, hakkab lõpuks kasutama seda eelist enda kasuks.

AMD võrdles oma tooteid NVIDIA kaartidega paljudes mängudes:

Maailmaturgudele peaksid RX 6800 ja RX 6800 XT jõudma 18. novembril ning nende hindadeks on vastavalt 579 ja 649 dollarit. RX 6900 XT peaks nägema ilmavalgust 8. detsembril ning selle hinnaks peaks olema 999 dollarit. Kaartide põhikonkurendid on NVIDIA GeForce RTX 3070 (499 dollarit), RTX 3080 (699 dollarit) ja RTX 3090 (1499 dollarit). Nüüdseks on kõik GeForce kaardid ametlikult väljas, kuid kehva saadavuse tõttu ei saa neid lubatud hindade eest osta isegi Ameerika Ühendriikides. Kuidas hakkab olukord hindade ja saadavusega olema Eestis, ei ole veel kahjuks teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles