Alibaba tütarettevõte teeb ajaloo suurima IPO

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ant Groupi logo.
Ant Groupi logo. Foto: ALY SONG/REUTERS

Hiina finantstehnoloogiaettevõtte Alibaba sidusettevõte Ant Group, varasema nimega Alipay on kaasamas aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) käigus kõigi aegade suurima summa, 34,4 miljardit dollarit (29 miljardit eurot).

Mammutemissioon on jagatud kahe finantskeskuse, Shanghai ja Hongkongi vahel ning on üliaktiivse Hiina kapitalituru veel üks oluline verstapost. Juba praegu on sealsete ettevõtete emissioonide mahud kerkinud kõrgeimale tasemele alates 2010. aastast.

Kummaski linnas soovib Ant kaasata 17,2 miljardit dollarit (14,5 miljardit eurot). Kui emissiooni läbiviijad soovivad realiseerida lepinguga lubatud optsioone mahus 15 protsenti, võib nende maht tulla 5,2 miljardi dollari (4,4 miljardi euro) võrra suurem. Aktsiamüügi õnnestumise korral saab Ant Groupi IPO olema kõigi aegade suurim, ületades nii Alibaba 2014. aasta IPOt, mis oli 25 miljardit, ja eelmisel aastal toimunud Saudi Araabia naftamonopoli Saudi Aramco 29,4 miljardi dollari suurust emissiooni, mis oli seni ajaloo suurim.

Anti suurim aktsionär, Hiina tuntud ettevõtja ning Alibaba asutaja Jack Ma ütles pühapäeval, et see IPO on suurim, mida inimkond tunneb. Shanghais toimunud finantsfoorumil sõnas Ma: «See on esimene kord, kui nii suur IPO toimub väljaspool New York Cityt, mida me poleks julgenud arvata viis, isegi kolm aastat tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles