Tõnis Oja: Kreeka teeb Eestit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann.

Viimasel ajal on eriti valitsuskoalitsiooni poolt tulnud pidevalt hoiatusi, et me ei tohi teha Kreekat.

Nüüd aga paistab, et olukord on hoopis vastupidine – Kreeka plaanib teha Eestit. Ajaleht New York Times kirjutas eile, et Kreeka kavatseb järgmisel nädalal võtta vastu seaduse, mis sunnib kõiki erainvestoreid oma investeeringutelt Kreeka riiklikesse võlakirjadesse kahjumi vastu võtma, ainsaks erandiks oleks Euroopa Keskpank.

Tundub, et sellisel juhul oleks tegemist investorite ebavõrdse kohtlemisega, kus üks investor (praegusel juhul keskpank) on teistest võrdsem. Siin tuleb mulle meelde kahe aasta tagune Eesti Telekomi ülevõtmine Telia Sonera poolt.

Saamaks nõusse Eesti riiki, kelle käes oli telekomifirma aktsiatest üle veerandi, lubas Telia Sonera valitsusele, et maksab järgneval kolmel aastal sada protsenti kasumist dividendideks.

Nii võitis Eesti riik endale teiste aktsionäride ees eelise. Samal ajal kui tuhanded investorid jäid oma potentsiaalsetest dividendiaktsiatest ilma, kindlustas riik endale dividendidelt tulumaksude laekumise ka järgnevaks kolmeks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles