Ehitamine kallines aastaga ligi kolm protsenti

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitamine kallineb tasapisi.
Ehitamine kallineb tasapisi. Foto: SCANPIX

Ehitushinnaindeks tõusis 2011. aastal eelmise aasta keskmisega võrreldes 3,1 protsenti.

Tööjõud kallines tööjõud 7,6, masinad 2 ja materjalid 1,5 protsenti, teatas statistikaamet. Eelmise aasta IV kvartalis oli ehitushinnaindeksi muutus võrreldes III kvartaliga 2 protsenti ja võrreldes 2010. aasta IV kvartaliga 4,5 protsenti. Ehitushinnaindeksit mõjutas IV kvartalis võrreldes 2010. aasta sama kvartaliga eelkõige tööjõu kallinemine, mis andis kogutõusust ligi kaks kolmandikku. Võrreldes III kvartaliga oli tööjõu kallinemise mõju veelgi suurem ning andis kvartalimuutusest üle 70 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2011. aastal 2010. aasta keskmisega võrreldes 3,8 protsenti, sealhulgas kallines tööjõud 7,5 protsenti, masinad 4,3 protsenti ja materjalid 1,9 protsenti. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli 2011. aasta IV kvartalis võrreldes III kvartaliga 2,7 protsenti ja võrreldes 2010. aasta IV kvartaliga 5,8 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles