Suveniiritootjad ja -müüjad süüdistavad riiki enda toetuseta jätmises (3)

BNS
Copy
Sinimustvalged suveniirid ja meened
Sinimustvalged suveniirid ja meened Foto: Vladislav Musakko/­Virumaa Teataja

Suveniirimüüjad ja tootjad asutasid liidu, heites riigile ette, et valitsus on neid turismisektorile suunatud kahjude vähendamise toetustest ilma jätnud.

Eesti Suveniiride Müüjate ja Tootjate Liit (SMTL) leiab, et valitsus võttis endale vastutuse tagajärgede eest, mis kaasnevad koroonapiirangutega. Liit meenutab, et kriisis kannatanute kahjude leevenduseks maksis töötukassa kuni juuni lõpuni töötasuhüvitist, pangad võimaldasid pooleaastast maksepuhkust, KredEx pakkus laene ja käendusi ning valitsus otsustas toetada turismisektorit. Paraku puudusid toetuse saajate hulgast turismitoodete tootjad ja turismipoed.

Suveniirivaldkonna esindajad pöördusid pärast seda valitsuse ja riigiasutuste poole korduvalt.

Olukorras, kus kriis oli sektori käivet vähendanud 90 protsenti, tehti valitsusele mitu ettepanekut olukorra leevendamiseks.

SMTLi pöördumises märgitakse, et valitsus otsustas turismisektori uute, novembris rakenduvate kriisitoetuste tingimused 8. oktoobril. Paraku puudusid toetuse saajate hulgast turismitoodete tootjad ja turismipoed.

SMTL tuletab valitsusele meelde, et alates märtsist on turism sisuliselt lakanud ning turismitoodete tootjad ja turismipoed on kaotanud oma sissetuleku. Olukorras, kus valitsus justkui toetab turismi, ei ole turismitoodete tootjad ja turismipoed kordagi toetust saanud.

«Suveniirivaldkonna katastroofilist olukorda teades ei ole tahetud kriisis kannatajaid aidata,» leiab äsja moodustatud SMTL enda pöördumises. «Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) selgitusel jäi nimetatud valdkond välja eelarve piiratuse tõttu. Sisuliselt tähendab see, et ettevõtted lastakse põhja.»

SMTL asutatigi kahjude hüvitamiseks ning oma õiguste, eksistentsi ja liikmete huvide kaitseks. Liit on volitatud esindama oma liikmeid kohtus, seisma oma liikmete õiguste eest riiklikul tasandil, nõustama oma liikmeid maksete ja muude kulude optimeerimisel, korraldama oma liikmete huvides meeleavaldusi ja miitinguid, esindama oma liikmeid rahvusvaheliselt ning pakkuma igasugust tuge ja kaitset. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles