FBI süüdistab autoriõiguste rikkumises ka Eesti kodanikku

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatlus
Piraatlus Foto: SCANPIX

FBI sulges ühe maailma suurima failivahetuseks kasutatava veebilehe Megaupload.com ning üks seitsmest süüdistatavast on Eesti kodanik Andrus Nõmm.

FBI sõnul on juhtumi näol tegu USA ajaloos ühe suurima autoriõigusi rikkuva kuriteoga. Väidetavalt said seitse süüalust enam kui 175 miljonit dollarit kriminaaltulu ning on oma tegevusega põhjustanud autoritele enam kui poole miljardi suuruse kahju, vahendas AFP.

Veebilehelt sai alla tirida nii filme, muusikat kui ka televisioonisaateid.

Megaupload.com’i looja on 37-aastane Hongkongi ja Uus-Meremaa elanik Kim Dotcom, keda tuntakse ka nime all Kim Schmitz ja Kim Tim Jim Vestor.

Äriühinguid Megaupload Ltd ja Vestor Ltd süüdistatakse väljapressimise vandenõus, erinevates autoriõiguste rikkumises ning rahapesu vandenõus.

Lisaks temale esitati süüdistus ka 38-aastasele sakslasele Finn Batatole, 35-aastasele slovakile Julius Benckole, 39-aastasele sakslasele Sven Echternachile, 40-aastasele sakslasele Mathias Ortmannile, 32-aastasele eestlasele Andrus Nõmmele ning 29-aastasele hollandlasele Bram van der Kolk’ile.

Kim Dotcom ning veel kolm äripartnerit arreteeriti neljapäeval Uus-Meremaal Aucklandis. Bencko, Echternach ja Nõmm jäävad vabadusse.

FBI sõnul konfiskeeriti operatsiooni käigus 50 miljoni dollari eest varasid ning 18 domeeninime. Neljapäeval väljastasid võimud veel 20 läbiotsimisorderit nii USAs kui ka kaheksas teises riigis.

Väljapressimise ja rahapesu vandenõu eest näeb seadus ette kuni 20 aastat vabadusekaotust ning autoriõiguste rikkumise eest kuni viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles