Koroonakriis võttis tüki SEB Eesti kasumist

BNS
Copy
SEB pank
SEB pank Foto: Liis Treimann

SEB Eesti üksused lõpetasid tänavused esimesed üheksa kuud 66,9 miljoni euro suuruse kasumiga, mida on 12,7 protsenti vähem kui möödunud aasta samal ajal. 

SEB teatel on kasumi vähenemise põhjuseks, et pank on sellel aastal suurendanud võimalike laenukahjumite eraldisi 8,4 miljoni euro ulatuses. 2019. aasta samal perioodil vähendas pank laenukahjumite eraldisi 2,8 miljoni euro ulatuses.

Panga Eesti üksuste üheksa kuu tegevustulud ulatusid 130,2 miljoni euroni, mis on 1,6 miljonit enam kui eelmise aasta samal perioodil. SEB üheksa kuu tegevuskulud olid 45,7 miljoni euroni, mis on miljon eurot enam, kui eelmisel aastal samal perioodil.

2020. aasta üheksa kuuga on SEB majandustulemustelt arvestatud 9,2 miljonit eurot tulumaksu.

SEB laenuportfelli kasv oli kolmanda kvartali lõpus 5,4 protsenti ja hoiuste kasv 9,1 protsenti aastases arvestuses. Seejuures laenukasv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ligi kaks korda aeglasem, samas kui hoiuste kasv on jäänud samale tasemele.

Ettevõtete laenuportfell aastakasv üheksa kuu arvestuses oli 3,7 protsenti, samas kui nende hoiused kasvasid 13,7 protsenti. SEB hinnangul on paljud ettevõtted pannud üleüldise ebakindluse tõttu uued äriprojektid ootele ning pigem tegelevad olemasoleva äri ümberkorraldamisega.

«Laenuprojektide finantseerimisel käib pankade vahel tugev rebimine ehk on näha, et raha on hetkel enam kui tugevaid projekte, millesse seda suunata,» kommenteeris panga juhatuse esimees Allan Parik pressiteates. 

Eraisikute laenuportfell suurenes 5,3 protsenti, samas kui nende hoiused kasvasid 11,3 protsenti. «Majapidamiste finantsseisund on püsinud tugev ja maksepuhkusi vajas vaid paar protsenti eraklientidest,» märkis Parik ja lisas, et SEB jätkab ilma teenustasuta ja intressi muudatusteta maksepuhkuste võimaldamist aasta lõpuni.

Pariku sõnul olid kolmanda kvartali lõpuks kodulaenu ja liisingu mahud taastunud kriisieelsele tasemele, mis lubab eeldada, et aasta viimane kvartal võib tulla aktiivne.

Kokkuvõttes sai Eesti majandus Pariku hinnangul koroonakriisi esimese faasiga hästi hakkama, mille tõenduseks on ka see, et kardetud majanduslangus jäi poole väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles