Soome minister ei toeta kütuse hinnatõusu: CO2 vähendamiseks peab olema teisi teid (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Tankimine
Tankimine Foto: Tairo Lutter

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister, sotsiaaldemokraat Timo Harakka tegi sel nädalal üllatava avalduse, kui ütles, et ei toeta bensiini- ja diislikütuse hinnatõusu riigi taastuvenergia eesmärkide täitmiseks.

Kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamiseks peab leidma muid viise kui kütusehinna tõus tarbijatele, ütles minister põhjanaabrite ajalehele Uutissuomalainen, vahendab Yle.

Harakka avaldus läheb vastuollu tema enda ministeeriumi ja ülikoolide tehtud hiljutise uuringuga, mille lõpptulemus oli, et aktsiiside tõstmine on üks efektiivseim viis CO2 heitmete vähendamiseks. Veelgi enam, raport ütles, et ilma bensiini ja diisli hinnatõusuta pole kliima- ja keskkonnaeesmärkide täitmine võimalik.  

Soome valitsus on võtnud eesmärgiks vähendada CO2 emissioone aastaks 2030 poole võrra.

Harakka jätkas, et kasvama peab keskkonnasõbralikumate biokütuste kasutamine. Kaaluma peaks ka süsteemi taastamist, kus riik maksab inimestele raha, et nad oma vanad, keskkonda saastavad autorisud teedelt koristaks. Minister rõhutas, et inimestele tuleb luua stiimulid autopargi uuendamiseks.

Lisaks tõi ta välja, et juhul kui bensiini ja diisli hind siiski tõuseb, tuleb see madalapalgalistele ja hajapiirkondades elavatele inimestele kuidagi kompenseerida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles