Maailma talendivabrikuks on USA ja Põhjamaad

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuntud majandusajakirja analüütikaharu Economist Intelligence Unit (EIU) koos konsultatsioonifirmaga Heidrick & Struggles reastas oma uuringus riigid võimekuse järgi talente toota ja neile eneseteostuseks atraktiivset keskkonda pakkuda, vahendab Arengufondi blogi Fututuba.ee.

60 maailma riiki kattev talendikaart on väärt teejuht nii ettevõtetele investeeringute kavandamisel kui ka riikidele oma võiduvõimaluste hindamisel. Kuigi Eestit uuring ei kata, on sealt talendisõbraliku keskkonna kujundamise tarbeks nii mõndagi õppida.

Edetabeli tipus troonib konkurentsitult USA – seda nii täna kui ka nelja aasta pärast. Riigi peamised tugevused on tipptasemel ülikoolid, tööjõu kõrge kvaliteet ja meritokraatlik keskkond.
EIU hinnangul peaks edumaa kaugemas tulevikus siiski vähenema – tänu välistalentidele piiride avamisele ja haridus- ning teaduskulutuste suurendamisele hakkavad teised riigid vähehaaval USA-le järgi jõudma.

Esikümnes on ka kõik Põhjamaad – Taani, Soome, Norra ja Rootsi. 2015. aastal moodustavad nad koos USAga juba esiviisiku ning on ainsad Euroopa Liidu riigid esikümnes. Kõigi nelja edu tugineb paljuski järjekindlale ja mahukale investeerimisele haridusse, algastmest kõrghariduseni välja.

Aasia riikidest on TOP10 esindatud Singapur ja Hong Kong. Kahe väikeriigi trumpideks on avatud majandus ja hiilgav võime talente ligi tõmmata. Viimase osas on nad maailma kaks esinumbrit. Kui Aasia majanduste tõusust kõneldakse palju, siis talendiindeksis on regioon tervikuna kindlalt USAst ja Euroopast tagapool.

Suured tärkavad majandused Hiina ja India paiknevad alles pingerea teises pooles (vastavalt 33. ja 35. kohal). Samas ennustatakse Hiinale edaspidi suurimat tõusu punktiskooris, seda tänu välistööjõule avatumaks muutumisele ja haridussüsteemi kvaliteedi paranemisele.

Edukaima Kesk- ja Ida-Euroopa riigina on Tšehhi edetabelis 25. kohal. Talle järgnevad 29. kohal olev Poola ja 30. kohal paiknev Ungari.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles